Annons

Tobbes teser

Det är egentligen inte mina teser, men jag kan ställa mig bakom dem till fullo. Med färska uppgifter från skivbranschen blir de dessutom mer eller mindre bekräftade.

Tes nummer ett:

De mest trogna fansen har hårdrocksbanden

Tes nummer två:

Den sista fysiska plattan som någonsin säljs kommer att vara till en hårdrockare

Under arbetet med att sammanställa en serie inlägg för bloggarna om vinylens återkomst har jag också sonderat läget hos mina skivbolagskontakter vilket ligger till grund för att kunna säga att de båda teserna är mer eller mindre bekräftade.

60% av alla rockplattor som säljs är fysiska plattor, både CD och vinyl, medan 40% alltså är digitalt (nerladdning och streamning). När det gäller andra genrer, det som skivbolaget kallar "modern musik" är försäljningen 100% digital och 90% är då streamat via till exempel Spotify.

Vi som vet att ersättningen till artisterna hos Spotify är rena skämtet inser direkt att rockbandens fans är mer måna om att deras "idoler" ska få ut större del av kakan samtidigt som de också vill få ut mesta möjliga av ljudupplevelsen.

När det gäller förhållandet mellan CD som har sjunkande försäljningssiffror och vinyl som är på stark frammarsch så består försäljningen av bandens merchandise till lika delar av de båda medierna.

Personligen har jag aldrig upphört att köpa fysiska plattor och avböjer konsekvent att använda streamningstjänster, jag vill att banden ska ha en ärlig chans att kunna tjäna på sin musik så de kan fortsätta att skapa och spela in nytt material.

Näst på tur att införskaffa är bland annat den senaste plattan "The Outcast Hall Of Fame" från Evil Masquerade där bland annat de har en suverän tolkning av Bellmans "Fredmans Epistel Nr 81".

Följ Metalcentral på Facebook för det senaste inom metal i form av recensioner, nyheter, bilder, videos och exklusiva tävlingar, direkt i din news feed.