Annons

Metal Munching

images/stories/metalmunching.jpg

Nedsatta fötter ()


Ibland måste man helt enkelt sätta ned foten och säga nej tack. Ett sådant tillfälle är när det är dags för stadsfest i hemkommunen Katrineholm och en medarrangör ska bjuda på rock av den tyngre sorten, bland annat det lokala metalbandet Witchers Creed.

Många fans av Witchers Creed och även ett stort antal av mina följare på sociala medier har frågat om det kommer nya bilder på bandet framöver. Jag hade gärna bevistat evenemanget med mina kameror, men så kommer det inte att bli och det är helt och hållet beroende på arrangörens brist på respekt för såväl media som artisterna.

Så snart banden som skulle medverka presentareds ansöktes det om ackreditering vilket möjliggör för mig som fotograf, det vill säga media, att kunna befinna mig i diket vilket är utrymmet mellan scenen och kravallstaketet mot publiken, eventuellt också tillåtelse att befinna mig backstage. Först verkade arrangören inte förstå vad som menades med ackreditering varför jag förklarade och fick då till svar att "det är en gratisfestival så det är bara att komma dit och fotografera" varvid jag då alltså ska stå mitt i publiken med dyr fotoutrustning och riskera att få den sönderslagen när sagda garanterat onyktra publik "headbangar" och spontana "mosh pits" uppstår.

Att det är en gratisfestival är ingen anledning att inte ackreditera media, det är inte för att slippa betala inträde vi behöver ha ackreditering utan för att kunna göra vårt jobb med att fotografiskt dokumentera ett evenemang och även bidra med marknadsföring för inte bara evenemanget som sådant utan även artisterna. På grannkommunens stadsfest bjuder man också på gratis konserter, bland annat Headbangers Eve där i år Eclipse, Violet Janine och Alfahanne intog scenen och här har arrangörerna förståelse för att media behöver ett utrymme att arbeta på varför man ackrediterar.

Två skäl till att jag som konsertfotograf inte kan arbeta under sådana förhållanden är dels att man i publiken oftast inte kan få bilder utan uppsträckta händer och mobiltelefoner framför kameran vilket genererar bilder som är fullständigt ointressanta för bildbyråer och tidningar, dels att många bildbyråer kräver att man har någon form av ackreditering för evenemangen för att godkänna bilderna.

Nu kan det vara så att man inte kommer ha ett dike framför scenen vilket jag också ställer mig frågande till vid ett evenemang där det utan tvekan kommer vara en omfattande alkoholpåverkad publik. Diket har även till syfte att skapa en buffertzon så artisterna kan göra sitt jobb på scenen utan att riskera störningar av överförfriskade fans och skador på bandens inte helt gratis utrustning.

Så, jag är ledsen, alla ni som vill se nya bilder med Witchers Creed får tyvärr vänta tills de uppträder på ett evenemang där arrangören har förståelse för att media måste kunna få arbeta under vettiga förhållanden också. Jag måste som sagt sätta ner foten och säga nej.

Bildat: Witchers Creed live at LustgårdsFestivalen 2018 ()Något jag har för vana att göra är att, oavsett var jag råkar vara lokaliserad, kolla metallutbudet för att hitta de lokala banden som ännu inte är kända, men som har potential att kunna bli det och hjälpa dem lite på vägen genom att lyfta fram dem. I Borås till exempel var det Zephyra som när jag hittade dem precis släppt sin första egenproducerade EP och som sedan fick kontrakt, de har släppt två fullängdare idag och jobbar med sin tredje.

Efter "flykten" för några år sedan till Katrineholm har det dock inte varit en helt enkel syssla att göra detta, det finns ingen egentlig scen för rockbanden här och att få möjligheterna att höra de rockakter som finns live är tämligen begränsade. Banden ska inte bara låta bra i studion, de ska också kunna leverera live och även sådant som scennärvaro och publikkontakt är viktigt.

Ehuru kom till slut chansen att få beskåda ett gäng unga herrar, fyra stycken till antalet, som tillsammans går under namnet Witchers Creed när de äntrade scenen på den nystartade LustgårdsFestivalen (som jag återkommer till i ett separat inlägg) och där visade var skåpet ska stå. Dessa herrar kommer jag utan tvekan att få återkomma till framöver i olika sammanhang.

Witchers Creed bildades 2016 och består av Dennis Hedlund (sång), Filip Andersson (gitarr), Emil Bjällerhag (bas) och Charlie Rangstedt (trummor). Tidigare i år signades bandet av amerikanska skivbolaget Ripple Music och debutalbumet "Awakened From The Tomb" inspelat i legendariska Sunlight Studio släpps under hösten 2018.

Deras egen beskrivning i Facebook-sidan:

A swedish doom metal / heavy metal band in the spirit of the early 1970’s & early 1980’s,(heavily influenced by bands like Black Sabbath, Witchfinder General, Trouble, Saint Vitus, Pagan Altar).

Dessvärre finns inga kvalitetsvideor ute ännu från albumet, men så snart det gör det kommer de upp i nyhetsflödet här på MetalCentral. Tills dess kan du njuta av några bilder från framträdandet på LustgårdsFestivalen där tyvärr en lågt stående sol ställde till med problem att få de riktigt bra bilderna.Återväxt i festivaler ()


I kölvattnet efter alla festivaler som gått på grund börjar det dyka upp en rad nya rockfestivaler, senast i raden att ha premiär blir Uppsala Rock Nights (URN) som för första gången öppnar portarna 6-7:e juli 2018. Man kommer köra med full fart i två dagar och på två scener där man ställer inte mindre än 31 eminenta rockakter på scenerna.

Biljett kan bokas hos Tickster, besök gärna Uppsala Rock Nights hemsida och Facebook-sida samt evenemangssidan på Facebook.

Vad har Uppsala Rock Nights och Motörhead Whisky gemensamt? Priset, en festivalbiljett för båda dagarna går lös på 666 svenska riksdaler och ska jag vara helt ärlig spenderar jag hellre de pengarna på två dagar med grym rock än en baksmälla och en tom whisky-flaska.

Hela 31 band ska alltså inta de båda scenerna och det är en suverän samling artister:

Satans Kadaver
Loch Vostock
Hexed
Bonafide
Midvinterblot
Septekh
Taiwaz
Highwater
Avund
Revelations
Sanctrum
Nale
Bullets & Octane
Psychostick
Ebrietor
Cobra Cult
Sarea
Black Magic Fools
Lizette &
The Unguided
Acidiun
Roof Down
Ocean To Burn
Ordos
Persefone
Thyrfing
Civil War

Den som är nitisk har säkert redan räknat och kommit fram till att det ”bara” är 27 band i den listan, det beror på att 4 akter ännu så länge inte är aviserade utan märkta som TBA (To Be Announced). Med andra ord kan det fortfarande bli ett par angenäma överraskningar.

Under den knappa månaden fram till Uppsala Rock Nights kommer jag min vana trogen att successivt presentera alla medverkande akter på Den Rockande Kocken så håll ögonen öppna så du inte missar dem, det blir mängder med videor och bilder.

Mitt bland alla festivaler som lägger ner börjar det som sagt dyka upp allt fler nya festivaler att besöka också, tillgången till livemusik är inte helt försvunnen. Skivbolaget Frontiers Records har tidigare med framgång arrangerat så kallade ”labelkvällar” i Milano och Los Angeles, nu tar man steget längre och arrangerar en helt ny rockfestival på Fryshuset i Stockholm i samarbete med Triffid And Danger Concerts och Truck Me Hard.

Frontiers Rock Sweden som är namnet festivalen fått är en ”showcasefestival” där man ställer sina egna band på scenen, den går av stapeln 13:e oktober och bland banden man visar upp finns Eclipse, The Dark Element, Crazy Lixx, One Desire, Perfect Plan och Creye.

Bildat: Art Nation live at Headbangers Eve #9 2018 ()

I mitten av maj höll man i Flen sin stadsfestival, Fest i Flen, och som del av denna arrangerade eldsjälarna Peder Rongvall och Patrick Gejdeman upplaga nummer 9 av Headbangers Eve där man 18:e maj ställde bland annat Art Nation på scenen. Så klart fanns Den Rockande Kocken på plats och fotodokumenterade evenemanget.Fotnot: Publicerat i samarbete med Den Rockande Kocken. Mer bilder finns på Instagram.

Bildat: Kill The Kong, Age Of Reflection & Artificial Sky live at VRF 2018 ()

Dags att avsluta bildexposén från Västerås Rockfest som hade sin premiärrunda 28:e april med lite blandade bilder på de resterande banden, Age Of Reflection, Artificial Sky och Kill The Kong. Kvalitén är dessvärre lite undermålig på en del av bilderna, ljussättningen på den scenen var långt från idealisk. Missa inte nästa bildexposé med lite trevliga bilder från Headbangers Eve i Flen där bland annat Art Nation och The Poodles ockuperade scenen.

Age Of Reflection

Artificial SkyKill The Kong
Fotnot: Publicerat i samarbete med Den Rockande Kocken. Mer bilder finns på Instagram.

Tidigare Bildat-inlägg från Västerås Rockfest:

Corroded
The Hawkins
Amaranthe
Smash Into Pieces

Bildat: Smash Into Pieces live at VRF 2018 ()

Min enkla lilla bildexposé från Västerås Rockfest fortsätter och jag bjuder på några utvalda foton från Smash Into Pieces uppträdande på festivalen. En del bands ljussättning gör det lite mindre enkelt att få riktigt bra bilder, autofokusen i kameran vill liksom inte riktigt hänga med, och tyvärr hör det här gänget till de banden.
Fotnot: Publicerat i samarbete med Den Rockande Kocken. Mer bilder finns på Instagram.

Bildat: Corroded live at VRF 2018 ()

I slutet av april var det premiär för en av de många nya endagsfestivaler som börjat poppa upp som svampar ur den svenska myllan och jag var där med Alphan i högsta hugg. Det blev en hel del trevliga bilder från aftonen på Västerås Rockfest, under den närmaste tiden bjuder jag på några utvalda bilder och börjar med Corrodeds scenframträdande. Recensioner kommer också framöver.


Fotnot: Publicerat i samarbete med Den Rockande Kocken. Mer bilder finns på Instagram.