Annons

Nedsatta fötter


Ibland måste man helt enkelt sätta ned foten och säga nej tack. Ett sådant tillfälle är när det är dags för stadsfest i hemkommunen Katrineholm och en medarrangör ska bjuda på rock av den tyngre sorten, bland annat det lokala metalbandet Witchers Creed.

Många fans av Witchers Creed och även ett stort antal av mina följare på sociala medier har frågat om det kommer nya bilder på bandet framöver. Jag hade gärna bevistat evenemanget med mina kameror, men så kommer det inte att bli och det är helt och hållet beroende på arrangörens brist på respekt för såväl media som artisterna.

Så snart banden som skulle medverka presentareds ansöktes det om ackreditering vilket möjliggör för mig som fotograf, det vill säga media, att kunna befinna mig i diket vilket är utrymmet mellan scenen och kravallstaketet mot publiken, eventuellt också tillåtelse att befinna mig backstage. Först verkade arrangören inte förstå vad som menades med ackreditering varför jag förklarade och fick då till svar att "det är en gratisfestival så det är bara att komma dit och fotografera" varvid jag då alltså ska stå mitt i publiken med dyr fotoutrustning och riskera att få den sönderslagen när sagda garanterat onyktra publik "headbangar" och spontana "mosh pits" uppstår.

Att det är en gratisfestival är ingen anledning att inte ackreditera media, det är inte för att slippa betala inträde vi behöver ha ackreditering utan för att kunna göra vårt jobb med att fotografiskt dokumentera ett evenemang och även bidra med marknadsföring för inte bara evenemanget som sådant utan även artisterna. På grannkommunens stadsfest bjuder man också på gratis konserter, bland annat Headbangers Eve där i år Eclipse, Violet Janine och Alfahanne intog scenen och här har arrangörerna förståelse för att media behöver ett utrymme att arbeta på varför man ackrediterar.

Två skäl till att jag som konsertfotograf inte kan arbeta under sådana förhållanden är dels att man i publiken oftast inte kan få bilder utan uppsträckta händer och mobiltelefoner framför kameran vilket genererar bilder som är fullständigt ointressanta för bildbyråer och tidningar, dels att många bildbyråer kräver att man har någon form av ackreditering för evenemangen för att godkänna bilderna.

Nu kan det vara så att man inte kommer ha ett dike framför scenen vilket jag också ställer mig frågande till vid ett evenemang där det utan tvekan kommer vara en omfattande alkoholpåverkad publik. Diket har även till syfte att skapa en buffertzon så artisterna kan göra sitt jobb på scenen utan att riskera störningar av överförfriskade fans och skador på bandens inte helt gratis utrustning.

Så, jag är ledsen, alla ni som vill se nya bilder med Witchers Creed får tyvärr vänta tills de uppträder på ett evenemang där arrangören har förståelse för att media måste kunna få arbeta under vettiga förhållanden också. Jag måste som sagt sätta ner foten och säga nej.

Följ Metalcentral på Facebook för det senaste inom metal i form av recensioner, nyheter, bilder, videos och exklusiva tävlingar, direkt i din news feed.