Annons

En eländig dag

Varje år kommer den, dagen när man måste ha storstädat lägenheten och bakat femtielva olika kakor. Inte nog med det, en tårta ska framställas också. Inte heller lönar sig den där dagen, kostnaderna för alla bakverk överstiger med råge de små presenter man får. Vilken dag? Den dag man officiellt blir ännu ett år äldre och mer gaggig.

Trots detta är det ändå värt det, det är trots allt enda dagen på året när man får stå helt i fokus och det är tillåtet att vara fullständigt egoistisk. För min del har det slumpat sig väldigt väl, jag såg dagens ljus på St Patrick's Day och då brukar det vara full fart på pubarna. Det är många som firar min dag.

Förberedelserna för dagen ifråga har redan påbörjats så jag slipper stå med allt i sista minuten, bullar och dylikt kan förvaras i frysen och tas fram när det är dags. Det är i princip bara tårtan som måste göras samma dag. Givetvis blir allt som bakas efter mina egna recept.Jordnötsbullar

Ingredienser 15-20 st:

25 g jäst
75 g smör
2 1/2 dl mjölk
1 dl socker
1 krm salt
1 tsk malen kardemumma
7-8 dl vetemjöl

Fyllning:
200 g mandelmassa
1 dl jordnötter
5-6 msk lättmargarin eller rumsvarmt smör

Pensling:
1 ägg
pärlsocker

Tillagning:

Smula jästen i en degbunke. Smält smöret i en kastrull och häll i mjölken. Låt det bli ca 37°C. Rör ut jästen med lite av mjölkblandningen och häll sedan i resten.

Blanda i socker, salt, kardemumma och nästan allt mjöl. Arbeta degen smidig. Strö lite mjöl på ytan så att den inte torkar.

Täck med bakduk och låt jäsa cirka 45 minuter.

Värm ugnen till 175°.

Riv mandelmassan. Riv jordnötterna i en mandelkvarn. Rör ut dem med lättmargarin eller rumsvarmt smör.

Ta upp degen på lätt mjölat bakbord och knåda igenom den. Tillsätt lite mer mjöl om det behövs.

Kavla ut degen tunnt till en stor rektangel. Bred ut fyllningen jämnt över hela degplattan, lämna en liten långkant utan fyllning.

Rulla samman från ena ena långsidan så kanten utan fyllning kommer ytterst.

Skär 2 centimeter breda skivor och lägg i bullformar.

Låt jäsa 20 minuter under duk.

Pensla med att uppvispat ägg och garnera med pärlsocker. Grädda i mitten av ugnen 20-25 minuter.

Följ Metalcentral på Facebook för det senaste inom metal i form av recensioner, nyheter, bilder, videos och exklusiva tävlingar, direkt i din news feed.