Annons

Pop? Metal? Popmetal?

Ju mer jag hör och ser av hårdrocken med alla dess subgenrer desto mer förundrad blir jag över den otroliga bredd och variation det i den här musiken finns, just när man tror att nu kan de väl ändå inte förnya och bredda den mer så dyker det upp något nytt och aldrig tidigare skådat. Det tycks inte finnas några som helst gränser för vad som kan göras och ändå vara hårdrock, man plockar friskt in komponenter från helt andra orelaterade genrer och implementerar det i den egna musiken.

Ett sådant tillfälle infann sig för några år sedan när jag på uppdrag av en distributör skulle kolla in ett band från Ukraina, Semargl, för att ge ett omdöme om distributören skulle skriva ett avtal med dem om att hantera distributionen av skivor i Skandinavien. Det här gänget bevisade att rocken inte bara passerar nationsgränser utan också kan vara stilmässigt gränsöverskridande i allra högsta grad.

Själv är jag lite lätt förvirrad och vet inte riktigt vad jag ska kalla deras stil, i vilken subgenre jag ska placera dem, men bandet kallar sin musik satanisk popmetal. Bandet bildades 1997 och spelade till en början en blandning av black och death metal, men ändrade drastiskt stilen 2011/2012 till den stil de har idag. I samma veva började man också ha dansare på scenen.

Bandets medlemmar idag är Rutarp (sång och keyboard), Shaddar (gitarr), Adele Ri (sång), Romulus (sång och bas) och Anima (trummor). Plattor som släppts är ”Attack On God” (2005), ”Satanogenesis” (2006), ”Manifest” (2007), ”Satanic Pop Metal” (egensläppt 2013), ”Killer Dance” (2014) och ”Love” (2014).

Och så några ord om bandets namn. Semargl (eller Simargl) är en fornslavisk hednisk gud med oklar funktion och ingick i furst Vladimirs pantheon. Enligt vissa forskare en halvgud, möjligen en budbärare mellan de himmelska och jordiska världarna, som hans hypotetiska persiska förebild Simurg. Han är beskyddare av frön, rötter och växtlighet. Inom nyhedendomen förekommer han ofta som eldgud och jämförs med den hinduiske guden Agni.

Med denna sjätte del avslutar jag följetongen om gränsöverskridande musik för den här gången, men det är mycket möjligt att fler delar kan tillkomma med tiden.

 




Tidigare:

Gränsöverskridande
Arabisk rock
Kvinnligt
Färgblind
Djävulens musik

Fotnot: Publicerat i samarbete med Den Rockande Kocken

Följ Metalcentral på Facebook för det senaste inom metal i form av recensioner, nyheter, bilder, videos och exklusiva tävlingar, direkt i din news feed.