Annons

Devin Towsend Project - Ghost (6)

Band: Devin Towsend Project
Titel: Ghost
År: 2011
Bolag: InsideOut
Betyg: 6/10

Recensent: Stefan Lejon

Devin Townsends musik har alltid rört sig mot ytterligheterna. Ena stunden kan han dundra fram brutal extremmetall i STRAPPING YOUNG LAD för att i nästa spela psykedeliska vaggvisor. Tvillingsläppet "Deconstruction" är den brutala delen i Townsends senaste ekvation, medan "Ghost" bjuder på något som skulle kunna betecknas som just psykedelisk avslappningsmusik. Det är avskalat och vackert, mörkt och sorgset, och får mina tankar att utsökt vandra mot scenerier från TV-serien "Twin Peaks". Visioner av mörka skogar, svart kaffe, ugglor och gråhåriga mördare dyker upp i mitt inre. Personligen har jag alltid favoriserat Townsends mer brutala verk, men med "Ghost" fångar han faktiskt mitt intresse. Min Anna Ternheim-dyrkande sambo fastnade för skivan från första ton och det säger någonting om upplägget här. Det är tillrättalagt och lätt att tycka om trots den progressiva ådra som löper rakt igenom. Den mörka tonen ger mervärde och gör att skivan ändå kan tilltala hårdrockspubliken. KING CRIMSON, GENESIS och CAMEL torde ha inspirerat låtskrivandet.

Jag hittar inga låtar att framhålla som centrala beståndsdelar utan rekommenderar eventuella lyssnare att avnjuta plattan som helhet. Det är så den kommer till sin fulla rätt. Om du vill avsmaka innan köp kan storslaget vackra "Heart Baby" och skeva proggmackan "Dark Matters" vara bra att börja med. Helt klart en intressant platta även om jag personligen hellre lyssnar på "Deconstruction".

Följ Metalcentral på Facebook för det senaste inom metal i form av recensioner, nyheter, bilder, videos och exklusiva tävlingar, direkt i din news feed.