Annons

Symfonia - In Paradisum (8)

Band: Symfonia
Titel: In Paradisum
År: 2011
Bolag: Edel
Betyg: 8/10

Recensent: Peter Lindgren

Timo Tolkki (STRATOVARIUS, REVOLUTION RENAISSANCE) - gitarr, André Matos (ANGRA, SHAMAN, VIPER) - sång, Jari Kainulainen (STRATOVARIUS, EVERGREY) - bas, Mikko Härkin (SONATA ARCTICA, KOTIPELTO) - keyboards och Uli Kusch (MASTERPLAN, HELLOWEEN) - trummor. Detta utgör sättningen i det nya projektet/bandet SYMFONIA och namnen är knappast okända för den som är initierad i ämnet melodimetall. Lite av en ”supergrupp”, alltså. Trots att Timo Tolkki inte rosat marknaden det senaste decenniet (REVOLUTION RENAISSANCEs debut, 2008 års ”New Era” var dock riktigt bra) var mina förhoppningar på SYMFONIAs förstlingsverk ”In Paradisum” ganska stora och glädjande nog har det namnkunniga gänget lyckats leva upp till de högt ställda förväntningarna.

“In Paradisum” består till största delen av upptempospår som faktiskt för tankarna till STRATOVARIUS glansdagar. Det låter helt enkelt jävligt bra. Allra klarast lyser “Pilgrim Road” (med en läcker melodislinga a la “Over the Hills and Far Away”) och refrängstarka “Come by the Hills”. En annan höjdare är det snyggt omväxlande och 10 min långa titelspåret. Men att välja favoritlåtar är inte lätt, då större delen av skivan håller mycket hög klass. De båda balladerna “Alayna” och “Don’t Let Me Go” är plattans svagaste kort, men är på intet sätt dåliga och stör inte helhetsintrycket nämnvärt.

Fans av band som STRATOVARIUS, HELLOWEEN, ANGRA och SONATA ARCTICA bör absolut kolla upp SYMFONIA. Denne skribent är i alla fall klart imponerad av “In Paradisum” och hoppas redan på en uppföljare.

Följ Metalcentral på Facebook för det senaste inom metal i form av recensioner, nyheter, bilder, videos och exklusiva tävlingar, direkt i din news feed.