Annons

Scarpoint - The Mask Of Sanity (8)


Band: Scarpoint
Titel: The Mask Of Sanity
År: 2011
Bolag: Supernova
Betyg: 8/10

Recensent:Fredrik Sandberg

-"How did you feel the last time you crushed a fly?"

Ett otäckt skratt följer, ett eko genom tid och rum av en av de psykopater den amerikanske psykologen Hervey Milton Cleckley intervjuade för sin bok "The Mask Of Sanity" från 1941. Skivtiteln på stockholmska SCARPOINTs senaste verk, deras andra i ordningen, är hämtat därifrån. Även skivans texter bygger till mångt och mycket på det vindlande mörker som stiger från Cleckleys boksidor, så till exempel den talade monologen i titelspåret som citatet ovan är hämtat från. Det är alltså en textuellt väldigt mörk skiva, och musiken huvudstadsborna vrider ur sig matchar detta till fullo. Meckighet värdig MESHUGGAH, tyngd och svulstighet värdig LAMB OF GOD, atmosfär värdig AMON AMARTH samt riffelegans värdig THE HAUNTED är samtliga beståndsdelar som bidrar till en verkligt aggressiv och övertygande käftsmäll. Det är mörkt, tungt och skoningslöst, men lyckas samtidigt behålla ett nickvänligt gung och blir alltså inte alltför maskinellt i sin framtoning.

Låtar som den inledande urladdningen "The Unknowned, The Extinct", malande "Numb" och meckiga "Extermination" är samtliga goda exempel på SCARPOINTs hantverke. En kul men udda fågel i samlingen är "Ugly", vilken känns som något Tony Jelenkovich kunde ha legat bakom; tänk M.A.N. Mitt favoritstycke är nog ändå den blytunga och hypnotiska avslutningen på "Last Winter". Som ni förstår är det alltså en ganska varierad och mångfacetterad skiva lyssnaren bjuds på, men låtmaterialet känns ändå homogent och väldisponerat. Produktionen är därtill av hög klass, och på de individuella insatserna finns inget att anmärka. Extra plus utdelas till Henrik Englunds growl, som med lätthet växlar mellan avgrundsdjupt mörker och desperata skrik. Att betyget blir gott råder det alltså ingen tvekan om. Lika långt som bandets bolag, Supernova, som i promotionmaterialet kallar SCARPOINT för "nästa stora svenska metalakt", kanske jag inte törs sträcka mig så här på rak arm. Helt omöjligt är det dock inte, för klart är att "The Mask Of Sanity" kommer att återfinnas på min shortlist när årets bästa skivor 2011 skall summeras...

Följ Metalcentral på Facebook för det senaste inom metal i form av recensioner, nyheter, bilder, videos och exklusiva tävlingar, direkt i din news feed.