Annons

The Scams - Rock And Roll Krematorium (8)

Band: The Scams
Titel: Rock And Roll Krematorium
År: 2010
Bolag: Lightning Records
Betyg: 8/10

Recensent: Fredrik Sandberg

Någonstans i mitt sinne förknippar jag Växjö med hjärtat av Smålands "bibelbälte". Jag vet inte om det är rimligt eller inte, men det känns åtminstone extra passande att THE SCAMS har sin hemvist där. Inte för att de slår mig som särskilt frireligiösa, för eventuella tankar åt det hållet försvinner garanterat när man hör en låttitel som "F**k Like A Priest" (Blackie Lawless hade säkert garvat lika gott som jag gör). Nej, tvärtom just för att THE SCAMS bjuder på härligt bredbent rock 'n' roll med lagom svettig överläpp och sugande blick, där dekadensen är ständigt närvarande. Man förvaltar alltså väl den genre man delar med akter som HELLACOPTERS, HARDCORE SUPERSTAR och THE NOMADS.

Särskilt under de första fem av skivans tio spår är det habil partyrock som gäller, och så långt diggar jag absolut det jag hör, men är ändå beredd att delvis se "Rock And Roll Krematorium" som en trivsam – om än för all del synnerligen angenäm – bagatell. Sedan händer något; bandet tar ut svängarna lite mer och bjuder på en andra halva som uppvisar större bredd och variation. "Killer Machine" inleds med ett flummigt och vackert intro med vissa sextiotalsvibbar, innan spåret tar fart starkt doftande av 80-talsglam. Efterföljande "Shoot To Kill" har en underbar mollklingande nerv och kunde ha varit skrivet av en Nicke Andersson i högform. Näst sista spåret ut, "When Day Turn To Night", har ett BLACK SABBATH-liknande groove som förstärks av doppler-effekten på sången (jämför "Planet Caravan") och innebär en snygg kontrast i och med sitt lugnare tempo.

Avslutande "Warzone" innebär en återgång till stöddig rock med handen på höften, och låtens småelaka riffande sätter snyggt punkt för det hela. På det hela taget levererar THE SCAMS därmed en fullständigt helgjuten platta, som garanterat kommer att snurra många varv i min skivspelare. Den belöningen känns rimlig, i skenet av hur väl smålänningarna kombinerar det bästa från ett bluesigt sjuttiotal med dito från ett glammigare åttiotal. Svensk rock 'n' roll lever och har hälsan - amen!

Följ Metalcentral på Facebook för det senaste inom metal i form av recensioner, nyheter, bilder, videos och exklusiva tävlingar, direkt i din news feed.