Annons

Rage - Strings to a Web (8)

Band: Rage
Titel: Strings to a Web
År: 2010
Bolag: Nuclear Blast
Betyg: 8/10

Recensent: Erik Arvidsson


Några releaser till och det kommer att bli anatomiskt omöjligt att räkna RAGEs studioalbum endast med hjälp av sina fingrar och tår. Men några tecken på minskad produktionstakt finns inte. Den tyska metallplutonen bara fortsätter att leverera och det är för mig oförståeligt hur de - och främst då Peavy Wagner som varit med sedan dag ett - lyckas upprätthålla en sådan glöd i sitt skapande. Det finns alltid en hunger och en vilja närvarande i skivorna och senaste tillskottet "Strings to a Web" är inget undantag. Tvärtom. Den nya kreationen lyckas nämligen med bedriften att med knapp marginal bräcka allt internt motstånd ända tillbaka till "End of All Days" (1996). Att våga sig på ett sådan påstående kan tyckas ganska djärvt med tanke på högklassiga album som t.ex. "Soundchaser" (2003) och "Speak of the Dead" (2006). Det handlar givetvis endast om nyansskillnader men perfekt slipade diamanter som "The Edge of Darkness", "Hunter and Prey" och "Into the Light" bidrar till att vågskålen vippar över i favör för nya plattan. Dessa spår skulle lätt ha kunnat platsa på förslagsvis mästerverket "Black in Mind" (1995) eller nämnda "End of all Days". En låt som "Purifed" har dessutom en fart och sångkaraktär i verserna som kan spåras så långt tillbaka som sent åttiotal, tidigt nittiotal. Nostalgiväckande och superbt. Addera också till en okomplicerad historia som "Hellgirl" som visar precis hur sinnrikt enkelt trion kan snickra ihop en catchy dänga med ursnygga verser och snuskigt välslipad refräng. Eller varför inte njuta av tunggungaren "Saviour of the Dead" som bjussar på både melodisk refräng och lite dödsmetallflirtar. Det hårdare och rakare materialet är dominerande men i enlighet med sentida tradition återfinns även en symfonisk och mer progressiv avdelning. Denna gång i form av en mörk och stundtals emotionell 16-minuterssvit döpt till "Empty Hollow". Kanske inte lika hårresande suverän som sviten på "Speak of the Dead"-vaxet, men likväl alldeles ypperlig och agerar god kontrast till det övriga materialet.

Det har nu gått över ett kvarts sekel sedan starten och det är få grupper som kan skryta med en så lång och samtidigt produktiv karriär och dessutom utan några allvarligare svackor. "Strings to a Web" är senaste bevismaterialet. Jag bugar vördnadsfullt.

Följ Metalcentral på Facebook för det senaste inom metal i form av recensioner, nyheter, bilder, videos och exklusiva tävlingar, direkt i din news feed.