Annons

Oblivious - Goons And Masters (7)

Band: Oblivious
Titel: Goons And Masters
År: 2009
Bolag: Transubstans
Betyg: 7/10

Recensent: Fredrik Sandberg

Ni som är tillräckligt gamla kanske minns hur det luktade på SJ-tågen för tjugo år sedan? En aningen fadd men samtidigt distinkt doft av bränt damm och apelsinskal. För mig ett doftminne som för med sig en nostalgisk känsla av trygghet, ungefär samma resultat som uppnås genom att avlyssna OBLIVIOUS förstlingsverk "Goons And Masters". Deras stoner har rötterna djupt förankrade i sjuttiotalet och band som LED ZEPPELIN, BACHMAN TURNER OVERDRIVE och BLACK SABBATH, men har även snappat upp element från samtida namn som BLACK STONE CHERRY och svenska genrekollegorna i DOZER. Framför allt kan kanske likheter med de sistnämnda höras, vilket åtminstone i mina öron är något klart positivt.

OBLIVIOUS levererar tung och skitig rock, emellanåt lätt psykedelisk och ofta med en aningen sorgsen nerv, och sjuttiotalet är som sagt ständigt närvarande i såväl riffkonstruktion som sångstil. Bitvis tenderar "Goons And Masters" att på grund av igenkänningsfaktorn att bli aningen för välbekant; aningen för trygg. I de ögonblick den nämnda sorgsna nerven tillåts ta större plats är det problemet dock som bortblåst. De maffiga, malande avslutningarna på "Master of Time" och "Blind Faith" är båda högeligen angenäma, men kronan på verket är sjunde spåret "Dead End Night". Här bjuder Linköpings-sönerna på en låt vars nakna känslosamhet och riviga desperation träffar rakt i hjärtat, och lämnar mig med en klump i halsen och antydan till en tår i ögonvrån. Denna extremt höga nivå når OBLIVIOUS för all del inte med debuten som helhet, men man visar ändå klart och tydligt att man är ett välkommet bidrag till den svenska stonerscenen.

Följ Metalcentral på Facebook för det senaste inom metal i form av recensioner, nyheter, bilder, videos och exklusiva tävlingar, direkt i din news feed.