Annons

Deathbound - Non Compos Mentis (8)

Band: Deathbound
Titel: Non Compos Mentis
År: 2010
Bolag: Dynamic Arts Records
Betyg: 8/10

Recensent: Fredrik Sandberg

DEATHBOUND har hållit igång ända sedan 1995, om än under ett antal andra namn under de inledande åren. Följaktligen har medlemmarna hunnit samla på sig en hel del rutin, vilket sannerligen märks på fjärde plattan släppt under det nuvarande namnet, "Non Compos Mentis". Det är ett veritabelt Frankensteins monster av metal som sparkar in dörren och grabbar lyssnaren om strupen. Besten har NILEs tunga och stadiga fötter, MISERY INDEX hårtslående nävar, CANNIBAL CORPSE breda bringa, NAPALM DEATHs upproriska sinne och DISMEMBERs dödsmetall-hjärta.

Om det inte framgått tillräckligt tydligt hittills är det alltså en påtagligt hård, snabb och mörk historia som dundrar ut ur högtalarna. Grind möter dödsmetall av gammaldags snitt i en underbart ohelig symbios, och de 14 spåren exekveras på ganska prick en halvtimme. Med skoningslös intensitet svingar DEATHBOUND de nedstämda ackorden likt överdimensionerade släggor, och hamrar sakta men säkert lyssnaren till en blodig massa. Blastbeats, feta mattor av dubbelkaggar och närmast punkig tvåtakt utgör en varierad trumfond för svulstiga gitarriff och högkvalitativ growl.

Det enda som på rak arm kan läggas DEATHBOUND till last, är att låtarna på grund av sin likartade intensitet riskerar att flyta ihop något om inte full koncentration avlägges. Perfektionisten hade möjligen också önskat något mer bas i ljudbilden, men båda dessa skönhetsfläckar är av förhållandevis liten betydelse. Överlag är nämligen "Non Compos Mentis" en rejäl bärsärkagång av hög kvalitet, och jag konstaterar förnöjt att det sällan är så här njutbart att få på käften...

Följ Metalcentral på Facebook för det senaste inom metal i form av recensioner, nyheter, bilder, videos och exklusiva tävlingar, direkt i din news feed.