Annons

Dark Funeral - Angelus Exuro pro Eternus (8)

Band: Dark Funeral
Titel: Angelus Exuro pro Eternus
År: 2009
Bolag: Regain Records
Betyg: 8/10

Recensent: Eva Grahn

Det har aldrig gått att skoja bort DARK FUNERAL, även om vissa har försökt. Den övertygelse som alltid präglat såväl liveprestationer som inspelningar är utan tvivel genuin och äkta. I fyra år har jag väntat på uppföljaren till mästerverket "Attera Totus Sanctus" och nu kan jag äntligen sätta mig bekvämt i soffan, skruva upp volymen och med ett fånigt leende på läpparna avnjuta "Angelus Exuro pro Eternus".
Tempot är överlag långsammare än det var 2005 men det är ändå ett tyngre verk på många sätt. Trumspelet signerat Matte Modins efterträdare, Nils Fjellström, är ett exempel. Han gör en remarkabel prestation här. Produktionen är oantastlig, som det mesta Peter Tägtgren lagt sin hand på brukar vara. Lord Ahriman hanterar sin gitarr som en skicklig kirurg hanterar ett precisionsverktyg.
Den mest omedelbara låten är tredje spåret "Stigmata" som det kommer att vrålas efter på kommande turnén "A Declaration of Hate", vilken inleds i mars nästa år. Men min egen favorit är smattersnabba mysrysaren, tillika titelspåret "Angelus Exuro pro Eternus". Här kommer Emperor Magus Caligulas enastående röst till sin fulla rätt samtidigt som kompositionen är en vidunderlig teknikuppvisning.
Sammantaget är det här en mycket genomarbetat platta och för vänner av svensk black metal är den ett måste. Vad jag redan nu måste göra är att boka in den 6:e mars, 2010 då den här elittruppen ska gästa min hemstad. Jag längtar redan.

Följ Metalcentral på Facebook för det senaste inom metal i form av recensioner, nyheter, bilder, videos och exklusiva tävlingar, direkt i din news feed.