Annons

Cain - The Master Clockwork (5)

Band: Cain
Titel: The Master Clockwork
År: 2009
Bolag: Självfinansierad
Betyg: 5/10

Recensent: Tomas Lagerlöf

Kalmariterna i CAIN säger sig spela progressiv metal, men det rör sig inte om några utsvävningar a la DREAM THEATER. Snarare förs tankarna till band som EVERGREY och  LOST HORIZON när fullängdsdebuten "The Master Clockwork" rullar igång.

Allt som allt rymmer "The Master Clockwork" nio låtar där inledande "Intelligence 101", titelspåret och radiovänliga "Red Water" imponerar med smittande melodier och ettrigt riffande. Själva vill CAIN gärna framhålla avslutande "Sink", men den står sig slätt mot "The Dead and the Calm", skivans bästa låt som resterande material inte ens kommer i närheten av. "Level 6:14" känns till exempel ofärdig och "Lost Forevermore" har en inledning som osar power ballads. Inte bra.

Invändningarna till trots så är "The Master Clockwork" en välspelad historia och Patrik Stomberg har en röst som passar musiken bra (även om uttalet skulle kunna vässas en aning). Tyvärr känns resultatet lite för opersonligt och den skiftande kvaliteten skapar en obalans som drar ner betyget. Att kunskap finns råder det inga tvivel om, men nästa gång bör CAIN ta in en utomstående producent som kan hjälpa till att sålla bland idéerna. Först då kan sextetten ta sikte mot den skiva jag tror att de sitter inne med.

Följ Metalcentral på Facebook för det senaste inom metal i form av recensioner, nyheter, bilder, videos och exklusiva tävlingar, direkt i din news feed.