Annons

The Mars Volta - Octahedron (8)

Band: The Mars Volta
Titel: Octahedron
År: 2009
Bolag: Mercury
Betyg: 8/10

Recensent: Tomas Lagerlöf

Sedan uppbrottet från AT THE DRIVE IN har Omar Rodriguez Lopez och Cedric Bixler-Zavala fortsatt utmana sina lyssnare under namnet THE MARS VOLTA. Förstlingsverket, "De-Loused in the Comatorium", som hyllades av i stort sett alla, har sålt i över 500 000 exemplar, men står inte högt i kurs hos upphovsmännen. På efterföljande album har därför svängarna tagits ut rejält. Ofta har det fungerat bra, ibland inte alls. Till exempel så är delar av fjolårets "Bedlam in Goliath" i det närmaste ogenomträngliga.

Förväntningarna är därför relativt lågt ställda när det nu är dags för "Octahedron", bandets femte album. Men någonting har hänt med THE MARS VOLTA. Istället för att ge oss en "Bedlam in Goliath" del två får vi ett album som minner om skivan som de inte säger tycka om. Istället för galenskap får vi återhållsamhet. Istället för monolitisk massa får vi låtar att minnas.

"Octahedron" är den mest behärskade skivan i THE MARS VOLTAs repertoar. Sex av åtta låtar beskrivs bäst som "lugna". Inte ens i mer fartfyllda nummer som "Desperate Graves" och "Cotopaxi" tillåts galenskapen ta över. Jag sitter som förstummad, men med ett leende på läpparna. Jag som nästan gett upp hoppet.

Lika omtumlande som "De-Loused in the Comatorium" blir det givetvis inte, men det var inte heller att vänta. För det är svårt att toppa en skiva som hör till 2000-talets främsta. Likväl är det fröjd att höra THE MARS VOLTA anno 2009.

Följ Metalcentral på Facebook för det senaste inom metal i form av recensioner, nyheter, bilder, videos och exklusiva tävlingar, direkt i din news feed.