Annons

Watain - Sworn to the Dark (8)

Band: Watain
Titel: Sworn to the Dark
År: 2007
Bolag: Season of Mist
Betyg: 8/10

Recensent: Jonn Jeppsson

Om det bara var musiken som räknades i upplevelsen av ett band skulle WATAIN inte få en åtta i betyg. Det krävs inte många sekunders lyssnande för att höra exakt " och jag menar exakt " varifrån musiken kommer, oavsett hur mycket sångaren Erik Danielsson vill få oss att tro att trion kanaliserar energier från en högre makt. DISSECTIONs "Storm of the Light's Bane" och MAYHEMs "De Mysteriis Dom Sathanas", mer än så behövs inte för att med 95 procents träffsäkerhet beskriva vad WATAIN gör på sitt tredje album.

Ändå blir det något mycket större än så av det hela. Naturligtvis handlar det till viss del om att trion är grymma låtskrivare som har knåpat ihop ett koppel helt briljanta stänkare till låtar: "Legions of the Black Light", "Satan's Hunger", "Storm of the Antichrist", "The Light That Burns the Sun", "Sworn to the Dark", "Undernearth the Cenotaph", "The Serpent's Chalice", "Darkness and Death", "Stellarvore". Oj, där räknade jag upp alla låtarna utom de två tjusiga instrumentalstycken som dyker upp som rökpauser i det kompakta mörkret. Dra era egna slutsatser av det.

Fast det handlar också om att WATAIN är en helhet. Allt " musik, texter, omslag, vad medlemmarna säger i intervjuer och hur de beter sig på scen " är enastående konsekvent och gör upplevelsen så mycket större än den kunde ha varit. Och de menar precis allt också, vilket hörs. När Erik figurerade som gästkrönikör (under signaturen Döden) i hippa Vice i fjol förklarade han att dagens black/death metal var för mesig, och borde låta som ett bottenlöst hål där blinda hundar äter sin egen avföring. "Sworn to the Dark" låter inte så om man bara lyssnar på den snygga produktionen, men om man lyssnar med magen i stället för öronen känner man att WATAIN befinner sig i just den gropen. Black metal blir inte mer black metal än så här år 2007, det vågar jag satsa min skribentheder på.

Följ Metalcentral på Facebook för det senaste inom metal i form av recensioner, nyheter, bilder, videos och exklusiva tävlingar, direkt i din news feed.