Annons

Ghost - Meliora (9)

Band: Ghost
Titel: Meliora
År: 2015
Bolag: Universal
Betyg: 9/10

Recensent: Tomas Lagerlöf

Debuten ”Opus Eponymous” passerade i och för sig inte förbi obemärkt, men det var i och med ”Infestissumam” som GHOST satte outplånliga avtryck i musikvärlden. När det nu är dags att avtäcka det tredje kapitlet i gastarnas historia har det hänt en hel del: det har kuskats världen runt och Papa Emeritus II har ersatts av sin namne med epitetet III. Dessutom har Klas Åhlund anlitats som producent. Resultatet stavas ”Meliora”, ett album så starkt att världsherravälde torde vara ett faktum.

”Cirice”, ”From The Pinnacle To The Pit”, ”Absolution” och ”Majesty” behöver ingen närmare presentation, fyra grymma låtar som ger en bra bild av hur ”Meliora” låter: en melodiös riff-fest med smittande refränger och väl avvägda arrangemang. Rymdrockiga ”Spirit” är en stark inledningslåt,”He Is” en finstämd bit med mjuk lekamen och avslutande ”Deus In Absentia” lyckas på ett otvunget sätt med sakrala körer och svulstighet knyta an till ”Infestissumam”. Av skivans åtta ”riktiga” låtar (här ryms också två instrumentala mellanspel) är det bara suggestiva och lätt proggiga ”Mummy Dust” jag inte riktigt kommer överens med.

”Meliora” är GHOSTs finaste stund hittills. Att återigen ge gitarrerna en framskjuten plats i ljudbilden är ett genidrag och cementerar GHOST som ett av Sveriges, och världens, mest intressanta band.

Följ Metalcentral på Facebook för det senaste inom metal i form av recensioner, nyheter, bilder, videos och exklusiva tävlingar, direkt i din news feed.