Annons

Nocturnal Rites - Grand Illusion (8)

Band: Nocturnal Rites
Titel: Grand Illusion
År: 2005
Bolag: Century Media
Betyg: 8/10

Recensent: Johan Engström

Att rekryteringen av sångaren Jonny Lindkvist var ett lyckat drag är inget annat än ren och skär fakta. När han tog över som vokalist i samband med "Afterlife"-plattan (2000) fick NOCTURNAL RITES en mer egen identitet i sin musik. Man visade upp en tyngre och hårdare sida än det power metal-liknande sound man haft tidigare, men fortsatte samtidigt att utveckla den känsla för melodier som bandet alltid haft. Även om "Afterlife" var ett ordentligt kliv framåt saknade jag dock lite fler låtar som etsade sig fast ordentligt i skallen. Men med "Shadowland" (2002) var denna problematik löst och sedan dess har det rullat på med kanonalbumet "New World Messiah" (2004) och nu även det senaste alstret "Grand Illusion", som onekligen måste vara bandets i särklass starkaste album hitintills. Här är refrängerna starkare än någonsin och vi bjuds på den ena hitlåten efter den andra. Låtar som "Fools Never Die", "Never Trust", "Still Alive", One By One" och "Deliverance" sätter sig kvar i skallen och vägrar att släppa taget " precis som sig bör när det gäller den här sortens musik.
Möjligtvis kan "Cuts Like a Knife" kännas något malplacerad men det känns verkligen bara som en petitess. Att NOCTURNAL RITES lyckats skapa en av årets bästa plattor, det bör det däremot inte råda några som helst tvivel om. Det här är en platta som måste ägas!

Följ Metalcentral på Facebook för det senaste inom metal i form av recensioner, nyheter, bilder, videos och exklusiva tävlingar, direkt i din news feed.