Annons

S.I.N. - Equilibrium (5)

Band: S.I.N.
Titel: Equilibrium 
År: 2005
Bolag: Metal Heaven
Betyg: 5/10

Recensent: Erik Arvidsson


S.I.N. - eller SOMEWHERE IN NOWHERE som gruppnamnet är en förkortning av " försöker på sin andra platta "Equilibrium" göra som många andra melodiska hårdrocksband gjort de senaste åren; adderat tyngre och snabbare inslag till repertoaren. Om förra utgivet " tillika den självtitulerade debuten " kunde kategoriseras som melodisk hårdrock med AOR-inslag, så drar nya albumet mer åt melodisk metal. Men trots detta tror jag ensemblen kommer att få svårt att tilltala renhåriga metal-fans då innebörden av "tyngre och snabbare" givetvis är relativt. Visst, det är tuffare tonkonst än på debuten, men ändå ganska vekt i förhållande till en tvättäkta metal-platta. Dessutom är det fortfarande en del "vanlig" hårdrock- och AOR-feeling som strömmar ut ur högtalarna. Personligen har jag svårt för bandets mer "rockiga" sida och alla "yeah yeah" och "uuh uuh" som förkommer titt som tätt. Men den stora boven i dramat " och som gör att vaxet inte skrapar ihop högre betyg än det gör - är att låtmaterialet inte håller måttet. Det är ofta på tok för stereotypt, tråkigt och tillrättalagt (gäller inte minst de översliskiga balladerna) för att det skall bli riktigt bra. Det är få gånger det verkligen lyfter till de högre sfärerna, även om "One Small Voice", "Johnny's Running" och "Nightwinds" är lyckade bidrag. Mestadels är det medelvägen som gäller och då kan det aldrig riktigt engagera. Produktionen är överlag professionell och skarp förutom att trummorna låter lite väl kliniskt. Detta kommer tyvärr väldigt tydligt fram när det börjar trampas på dubbelkaggarna.
Tyskarnas otvivelaktigt största behållning är den brittiske sångaren Jason Marks som i de högre regionerna låter snarlikt en viss Geoff Tate från inte helt okända QUEENSRŸCHE. Vid ett fåtal tillfällen påminner faktiskt även musiken något om nämnda amerikaner och då njuter jag i fulla drag. Hmm? Man borde väl inte uppmuntra band att försöka efterapa andra, men ärligt talat, en "Empire"-inspirerad S.I.N.-platta skulle kunna bli hur bra som helst"tror jag. 

Följ Metalcentral på Facebook för det senaste inom metal i form av recensioner, nyheter, bilder, videos och exklusiva tävlingar, direkt i din news feed.