Annons

Unleashed - Dawn of the Nine (8)

Band: Unleashed
Titel: Dawn of the Nine
År: 2015
Bolag: Nuclear Blast
Betyg: 8/10

Recensent: Stefan Lejon

UNLEASHED tycks vara något av en dödsmetallens perpetum mobile. Oförtrutet marscherar Johnny Hedlund med manskap framåt och faktiskt uppåt. Jag må få på fingrarna av den gamla skolans hätska försvarare, men i mina öron är det först på 2000-talet som UNLEASHED uppnått sin fulla potential. Bandets tre första plattor är förstås rättmätiga klassiker i genren, men efter uppehållet i slutet av 90-talet/början av 00-talet har bandet bara släppt ifrån sig ädlaste sortens vikingaguld!

"Dawn of the Nine" är bandets 12:e platta i ordningen och ännu ett perfekt planterat svärdshugg i hjärtat. Hur bandet lyckas låta så otroligt vitala efter 25 år är imponerande och att de fortsätter att utvecklas är också glädjande. Utveckling för UNLEASHED är förstås en helt annan sak än utveckling för, säg, OPETH. UNLEASHED är snarast att likna vid ett band som exempelvis MOTÖRHEAD. Utveckling i det här fallet innebär med andra ord inte omdaning, utan snarare att de vågar utvecklas och testa nya grejer, men alltid inom givna death metal-ramar. På något sätt lyckas de då få anrättningen att kännas fräsch och spännande.

Det känns onödigt att orera vidare här. Gillar man UNLEASHED så vet man vad man får. Har man av någon besynnerlig anledning inte hört bandet förut, men gillar melodisk dödsmetall med stänk av svärmande black metal-guror, så är det bara att hoppa i långskeppet och segla med!

Följ Metalcentral på Facebook för det senaste inom metal i form av recensioner, nyheter, bilder, videos och exklusiva tävlingar, direkt i din news feed.