Annons

Within Silence - Gallery Of Life (5)

Band: Within Silence
Titel: Gallery Of Life
År: 2015
Bolag: Ulterium Records
Betyg: 5/10

Recensent: Staffan Wallin

Det är någonting med ljudbilden och låtskrivandet på GALLERY OF LIFEs debutskiva ”Within Silence” som får mig att tänka på åren 97 till 00. Ni som var med då minns säkert power metal-vågen som svepte över metalscenen. Vissa med vällust, andra med obehag.
Själv tillhör jag den förstnämnda kategorin. Utan att ens granska min skivsamling kan jag i det närmaste garantera att ingen av mina power metal-favoriter har skivdebuterat efter det angivna årspektrumet. Och om jag ska vara helt ärlig har jag inte varit särskilt intresserad av genrens debutanter sedan dess.

GALLERY OF LIFE kommer inte att ändra på den saken. Men jag anser ändå att de gör ett stabilt intryck. Överlag är inte melodierna varken så där överdrivet sötsliskiga eller medeltida, även om det givetvis finns inslag av den varan också. Det brukar ju annars vara mer regel än undantag på den här typen av skivor, så det måste bara ses som ett plus i kanten. Baksidan av myntet är dock att minnesvärt material är en bristvara, utan att vara direkt dåligt.

Det går att göra kvalitativ och medryckande power metal, utan att för den sakens skull förlita sig helt på ackordföljder hämtade från Kung Arthurs hov. Men man behöver väga upp det med något för att musiken inte ska förbli anonym. Ibland hittar GALLERY OF LIFE rätt och ibland inte. Det kan vara en vanesak och kanske kommer betyget att hoppa upp ett snäpp efter ett antal genomlyssningar.
Ge GALLERY OF LIFE ett par turnéer och albumsläpp för att hitta form och formel. Det finns skäl att se på framtiden med ett visst mått av tillförsikt.

Följ Metalcentral på Facebook för det senaste inom metal i form av recensioner, nyheter, bilder, videos och exklusiva tävlingar, direkt i din news feed.