Annons

Opeth - Pale Communion (9)

Band: Opeth
Titel: Pale Communion
År: 2014
Bolag: Roadrunner
Betyg: 9/10

Recensent: Tomas Lagerlöf

På sitt elfte studioalbum fortsätter OPETH på den väg som 2011 års ”Heritage” stegade ut. Men där föregångaren var kantig, splittrad och nästan avog är ”Pale Communion” varm, inbjudande, melodisk och lätt att gilla. Därmed inte sagt att COLDPLAY eller FIRST AID KIT bör känna sig hotade, för trots att här ryms såväl stämsång som stråkar och fluffiga 80-talssolon är ”Pale Communion” knappast ämnad för topplistor.

Aningen förenklat går det att sammanfatta innehållet som en smältdegel av de skivor Mikael Åkerfeldt avhandlar i sina krönikor i Sweden Rock Magazine, silade genom ”OPETH-filtret”. Särskilt mycket metal bjuds det således inte på, men vad gör väl det när det finns så mycket annat att glädjas över. Så som åtta låtar till bredden fyllda av omvälvande arrangemang och musicerande i den högre skolan. Mest omtumlande blir det i matiga men omväxlande ”Moon Above, Sun Below”, ombytliga ”River”, finstämda ”Elysian Woes”, samt singelspåret ”Cusp Of Eternity”. ”Pale Communion” avnjuts dock bäst i sin helhet.

Med ”Pale Communion” har OPETH skapat ännu ett progressivt mästerstycke, kanhända inte lika utmanande och experimentell som ”Heritage”, men minst lika bra.

Följ Metalcentral på Facebook för det senaste inom metal i form av recensioner, nyheter, bilder, videos och exklusiva tävlingar, direkt i din news feed.