Annons

Days of Ashes - In the Mirror of Reconciliation (7)

Band: Days of Ashes
Titel: In the Mirror of Reconciliation
År: 2014
Bolag: Självsläpp
Betyg: 7/10

Recensent: Stefan Lejon

Jag applåderar alltid band som tar saken i sina egna händer och trycker upp egna skivor när skivbolagen inte nappar. Det visar på självförtroende och jävlaranamma! Ofta betyder det ju också förstås att musiken inte är speciellt bra - den håller inte för att släppas. I fallet DAYS OF ASHES är dock situationen en annan. Musiken håller genomgående hög standard och varför inte något bolag nappat på detta (om bandet ens försökt finna finansiär) är bortom mig! Men det är förstås skitsamma. Nu är skivan släppt och huruvida den är släppt via ett etablerat bolag eller inte gör knappast någon skillnad vad gäller den musikaliska kvaliteten. Den bit som påverkas något är förstås produktionen. Den här sortens progressiv metal mår alltid gott av en fet och klinisk produktion. Det är dock också den enda negativa aspekt som går att finna.

"In the Mirror of Reconciliation" är ett konceptuellt verk som behandlar svårigheterna med att växa upp som medberoende. Ett tungt tema som berör och så gör även musiken. De tydligaste influenser jag kan urskilja är PAIN OF SALVATION och QUEENSRYCHE, men även band som KAMELOT och SEVENETH WONDER bör finnas representerade i medlemmarnas skivhyllor. Det handlar alltså bitvis hård men ändå supermelodiös och keyboard-driven progressiv rock/metal. Det märks att bandet jobbat hårt för att skriva låtar som håller även när de står ensamma "utanför" konceptet. Något som jag personligen tycker är superviktigt!

Vad vi snackar här är 11 låtar ren och skär kvalitet. Hoppas nu att något bolag tar till sig gänget och bjussar på en något fetare studiobudget inför nästa platta! Då hoppar nog slutbetyget upp ett par steg också.

Följ Metalcentral på Facebook för det senaste inom metal i form av recensioner, nyheter, bilder, videos och exklusiva tävlingar, direkt i din news feed.