Annons

Sparzanza - Death is Certain... (7)

Band: Sparzanza
Titel: Death is Certain, Life is Not
År: 2012
Bolag: Spinefarm
Betyg: 7/10

Recensent: Stefan Lejon

Vad stoner metal egentligen är har jag ingen vidare koll på. Jag vet att att vitt skilda band som KYUSS, MASTODON, CORROSION OF CONFORMITY och HIGH ON FIRE benäms så emellanåt i pressen. De gemensamma nämnarna tycks vara tungt svängiga riff i direkt nedstigande led från BLACK SABBATH med smått psykedeliska eller rent av progressiva undertoner. Rätta mig gärna om jag har fel! Svenska SPARZANZA kastas hur som helst ofta in i denna fålla och de är något de själva tycks ogilla. Därför nöjer jag mig med att konstatera att kvintetten spelar blytung metal med ena foten i 70-talet och den andra i modernt tunggung. 

MUSTASCH och CORRODED kan absolut kallas musikaliska själsfränder; SPARZANZA är dock enligt mitt smak och tycke bättre än bägge nämnda. För det första så är de betydligt tyngre, mörkare och tuffare. Även om deras musik säkerligen finner huvuddelen av sina fans bland gemene Bandit Rock-lyssnare så har de mer skit under naglarna än vad som är brukligt där. Denna attraktionskraft kommer av de allsångsvänliga refränger som är så starka att de till och med kan attrahera granntanterna på mitt kvarter. En svår balansgång men SPARZANZA lyckas jävligt bra. Låna öppningsspåret "When the World is Gone" ett öra för ett lysande exempel på vad jag menar.

Klart köpvärd för alla som vill ha sin metal såväl melodirik som pungkrossartung!

 

Följ Metalcentral på Facebook för det senaste inom metal i form av recensioner, nyheter, bilder, videos och exklusiva tävlingar, direkt i din news feed.