Annons

Deals Death - Elite (7)

Band: Deals Death
Titel: Elite
År: 2012
Bolag: Spinefarm
Betyg: 7/10

Recensent: Stefan Lejon

Då var vi tillbaka här igen. IN FLAMES påverkan på den internationella musikscenen går nästan att jämföra med hur Janne Boklövs v-stil eller Richard Fosburys flopp förändrade sina respektive sporter. Det har helt ärligt inte gått en full månad under 2000-talet då jag inte tvångsmatats med ännu en IF-kopia via radio, tv eller internet. Uppe på vinden har jag dessutom en hel flyttkartong med melodiska death metal promos/demos; samtliga av dessa mycket uppenbart influerade av nämnda Göteborgare. Det tjatas fortfarande om AT THE GATES och hur deras briljanta "Slaughter of the Soul" påverkat dagens moderna metal, och visst, ursprunget ligger väl där. Jag skulle dock tippa att 90 procent av alla metalcore/melodödsband som släppt skivor de senaste 6-7 åren har "Reroute to Remain" och "Come Clarity" som sina främsta inspirationskällor. Även om en del av dessa band förstås kan vara riktigt bra så blir det jäkligt trist och enformigt i längden.

Då tycker jag det är skönt med band som DEALS DEATH. Göteborgarna (jajemensan...) kör nämligen plattan i botten och undviker på så sätt att förvandlas till ännu ett generiskt Bandit Rock-band med rensjungna melodifestivalrefränger. Man behöver inte slänga in poppiga refränger för att låta häftiga och moderna. Som MESHUGGAHs Tomas Haake uttryckte det i en intervju nyligen; "När jag hör den kombinationen av growl och skönsång är det något som går sönder i mig" (Close Up Magazine #138). Visst lånar även DEALS DEATH stora delar av sitt sound från IN FLAMES melodispråk. De har dock en progressiv nerv som ibland påminner mer om CHILDREN OF BODOM eller SOILWORK. Trots flitigt användande av keyboards är "Elite" dessutom en rakt igenom aggressiv skapelse och det utan att alls försaka harmonier och catchiga melodier. Ska du bara ha en melodisk death metal-platta i år så är DEALS DEATH mitt solklara tips! Jag har svårt att se hur någon kan göra detta bättre år 2012.

Följ Metalcentral på Facebook för det senaste inom metal i form av recensioner, nyheter, bilder, videos och exklusiva tävlingar, direkt i din news feed.