Annons

Soulfly - Enslaved (6)

Band: Soulfly
Titel: Enslaved
År: 2012
Bolag: Roadrunner
Betyg: 6/10

Recensent: Stefan Lejon

Från att ha varit ett mesigt och menlöst nu-metalgäng på den självbetitlade debuten 1998 har SOULFLY genom åren sakta men säkert blivit allt brutalare. Alltsedan femte plattan "Dark Ages" släpptes har den världsmusik med inslag av såväl flamenco, reggae och hip hop som Max Cavalera ville skapa fått ge vika för en allt högre dos old-school-betingad death- och thrash metal. Många av låtarna på "Enslaved" tillhör faktiskt det absolut hårdaste och mest ondskefulla Cavalera vräkt ur sig sedan åttiotalets slut. Istället för sambarytmer och rumänsk zigenarmusik stavas influenserna återigen POSSESSED, CELTIC FROST och VENOM. Lägg till detta en dos blytung dödsmetall och en del partier med distinkt smak av black metal. Vi snackar extremmetall utan knussel helt enkelt. Stenhårt och rakt på sak.

Problemet med "Enslaved" är att låtarna tyvärr, precis som på föregångarna "Omen" och "Conquer", är alldeles för lika varandra sinsemellan. Efter att ha lyssnat igenom plattan 6 gånger kan jag fortfarande inte hålla isär de enskilda spåren. Ingen låt är direkt dålig, men det finns inte heller något som sticker ut från mängden. Det är för jämntjockt helt enkelt. Jag tycker att Max generellt sett lyckas bättre med CAVALERA CONSPIRACY, där variationen är större och där högsta nivån, kanske just därför, är högre. Eller är det kanske så enkelt att det är broderns Iggor trumdominans som saknas för att SOULFLY ska ta nästa kliv rent kvalitetsmässigt?

SEPULTURA och SOULFLY är i dagsläget av ungefär samma kaliber. Snäppet över godkänt men inte mer alltså.

Följ Metalcentral på Facebook för det senaste inom metal i form av recensioner, nyheter, bilder, videos och exklusiva tävlingar, direkt i din news feed.