Annons

Asphyx - Deathhammer (9)

Band: Asphyx
Titel: Deathhammer
År: 2012
Bolag: Century Media
Betyg: 9/10

Recensent: Stefan Lejon

När liket efter holländska ASPHYX återuppväcktes 2007 var det bara ett fåtal fanatiker som brydde sig. Det slogs inte på stora trumman och de fick inte samma upphöjda positioner på sommarens stora festivaler som till exempel AT THE GATES eller CARCASS. Inte alls konstigt enligt mig. ASPHYX må vara legendarer i underjorden, men inte fan har plattor som "The Rack" eller "Last One on Earth" något att sätta emot sanna klassiker som "Slaughter of the Soul" eller "Necroticism". Därför blev jag rejält överraskad när bandet efter livecomebacken dessutom bjöd på nytt material i och med "Death...the Brutal Way" (2009) som i mitt tycke är deras starkaste album i karriären! Fram tills nu det vill säga. Purfärska "Deathhammer" är nämligen något så sällsynt som en modern klassiker! Alltså en skiva som efter bara några genomlyssningar känns som en vital och omisstlig del av lyssnarens liv. En skiva som tveklöst kommer att återkommas till på konstant basis. Den ultimata käftsmällen. Nästan...

Egentligen är det väl inte mycket som skiljer "Deathhammer" från bandets tidigare alster. Det är fortfarande samma sluskiga dödsmetall (the brutal way) med doominslag som gäller och ledstjärnorna är tveklöst, fortfarande, gäng som AUTOPSY och REPULSION. Det som skiljer nya plattan från sina föregångare är istället en genomgående hög kvalitet på låtskrivandet. De har inte tidigare mäktat med bastanta kolosser som titelspåret, "Of Days When Blades Turned Blunt" eller avslutande "As the Magma Mammoth Rises". I mina öron har ASPHYX alltid tidigare varit mer av ett bruksdödsgäng. Kött och potatis liksom. Här snackar vi istället material i klass med tidiga ENTOMBED, AUTOPSY och DEATH! Lite godare, lite bättre. Tyvärr når inte samtliga spår på plattan samma Himalayanska höjder, men inget är heller i närheten av att hamna under godkäntspärren. Åtta av tio är dessutom rakt igenom klockrena! Detta gör dock att högsta betyg inte kan utdelas. Istället får betyget hamna snäppet under och krönas med en stjärna i kanten.

Är du ute efter tvättäkta dödsmetall år 2012 så är "Deathhammer" svaret på alla dina böner!

Följ Metalcentral på Facebook för det senaste inom metal i form av recensioner, nyheter, bilder, videos och exklusiva tävlingar, direkt i din news feed.