Annons

Degreed - Life, Love, Loss (6)


Band: Degreed
Titel: Life, Love, Loss
År: 2011
Bolag: Rambo
Betyg: 6/10

Recensent: Neven Trosic

Inom många av hårdrocksträdets grenar är det idag ingen ovanlighet att nyare band strävar efter att  låta "som förr". "Låter som hämtat från det riffiga och svängiga 70-talet". "Kunde ha ryckts från 80-talets Bay Area-scen". "Hade platsat under det tidiga 90-talets grungevåg." Och så vidare, bland andra liknande klyschor. Inom genrerna AOR och melodisk rock/hårdrock är det emellertid desto svårare att  hitta akter som siktar mot ett sound direkt taget från nämnda musikerstilars storhetstid under 80-talet. I varje fall om vi snackar rent produktionsmässigt hörs det allt som oftast att ett melodiskt verk av idag är skapat och utgivet på just denna sida av millennieskiftet. Ett bättre exempel på vad jag åsyftar än debuten från DEGREED är svårare att tänka sig.

Stockholmsgruppen kan utan tvekan sina melodier och draperar dessa noggrant i en produktion vilken inte kan beskrivas som något annat än modern och ytterst lämplig att spridas över de kommersiella radiovågorna. Något som förstås inte uppfattas som något komplett positivt av somliga, medan jag personligen gladeligen väljer detta alternativ framför den plastiga och tunna ljudbild som många kollegor drogs med för sisådär ett kvarts sekel sedan.
På pappret torde ett logiskt lockbete för DEGREED vara det faktum att vokalisten Robin Ericsson fick hyfsade framgångar i TV-plågan Idol för några år sedan; dock är detta ett faktum som bandet inte på något vis verkar framhäva som främsta försäljningsargument för plattan. Något som heller inte är nödvändigt.

Robin har en väldigt behaglig, om än något karaktärsfattig, röst och bland de tolv spåren som den pryder märks minst en handfull kandidater till klättrare på hitlistorna. "Arms of Misery", "Just Imagine" och "Captured by the Moment" bygger alla på en lyckad kombination av klistriga melodikrokar och en alldeles lagom dos melankoli, vilket resulterar i kompositioner perfekta att avnjuta under de mörkare årstiderna. Intressant och samtidigt uppfriskande nog, då DEGREED kan sägas vara verksamma i ett musikaliskt fack som snarare brukar förknippas med varma sommardagar. Ett annat plus som "Life, Love, Loss" uppvisar är även de detaljer som skänker skivan en viss mångsidighet, inte minst illustrerat av THIN LIZZY-gunget "Human Being". Därtill märks även en lyckad cover på Steve Perrys (JOURNEY) "Story of Life".

Under albumets andra halva börjar materialet bli något för homogent och rent allmänt har DEGREED en bra bit kvar till de rent klassikerglimrande skyarna, men jag kan i slutändan inte påstå något annat än att detta är en lovande start för ett lovande band.

Följ Metalcentral på Facebook för det senaste inom metal i form av recensioner, nyheter, bilder, videos och exklusiva tävlingar, direkt i din news feed.