Annons

På spaning efter det år som flytt

Trehundrasextiofem dagar.
Femtusensexhundratio hårdrocksskivor.
För in dessa tal i en ekvation och produkten blir ångest.

Vår uppmärksamhet är ett nålsöga och kulturutbudet en sandstorm och för varje korn som viner in i oss är det miljontals andra som virvlar bort för att aldrig mer komma igen. Tillfällena är flyktiga och oddsen att fånga dem allt sämre. Särskilt som vindstyrkan hela tiden tilltar och spiralerna av information får det att flimra i huvudet. Under sådana extrema förhållanden är det viktigt att hålla ihop och följa i varandras fotspår. För rätt som det är har de sopats igen och så tar det kanske flera år - om någonsin - innan man hittar fram till GIANT SQUIDs "Minoans", som jag i elfte timmen fick korn på tack vare Dan Lawrence på metalbloggen Invisible Oranges.

Många äro kallade, få äro utvalda.

Den kanske tydligaste trenden inom hårdrocksvärlden - och samtidskulturen i stort - är just frånvaron av tydliga trender. Med det obegränsade utrymmet som internet har lagt för våra fötter finns det hjärterum för alla musikstilar. Den enes död är inte längre den andres bröd. På nätet lever allt vidare och i det icke-hierarkiska Spotify sover lammet med lejonet.

Som en följd av det här har nya mutationer uppstått i hårdrockens genuppsättning. Genrer blir alltmer lättblandade och/eller svårseparerade och att med flimmerhåren uppfatta skarven mellan till exempel sludge och doom eller mellan postpunk och heavy metal kräver närmast överkänsliga "prinsessan på ärten"-sinnen. Därför är det i dag mer upplysande att tala om skivbolag. "Den är släppt på Relapse" är en mer precis beskrivning än "tänk dig ett möte mellan...". Med den tidigare frasen kan jag rekommendera allt från INDIAN, USNEA och RINGWORM till PYRRHON, TOMBS, ATRIARCH och CRETIN. Snitsigt va? Om ni vill ha fler exempel på hur det här verktyget fungerar, låt oss även pröva med "den är släppt på Profound Lore": AGALLOCH, PALLBEARER, OCCULTATION, AVICHI, MENACE RUINE. Är inte utsnittet utsökt, så säg?

För den som hellre anrättar sin årsbästalista med mer vällagrade band finns en handfull som snarast tycks märkta med ett bäst efter-datum: SWANS, ACCEPT, AUTOPSY, INCANTATION, JUDAS PRIEST. Sedan har vi banden som sitter lika säkert som i ett schweiziskt bankfack: PRIMORDIAL, MASTODON, BEHEMOTH, ELECTRIC WIZARD.

Ingen kan väl heller ha undgått comebackskivan från AT THE GATES, "At war with reality". Den hubb som alla förväntningar och farhågor var tvungna att passera genom i år. Ville man vara uppkopplad mot hårdrocksvärlden fick man snällt abonnera på en åsikt om denna skiva. I kategorin "den som väntar på något gott" sticker också EYEHATEGOD ut som en giftgadd i den svärm av musik som till största delen består av dagsländor och menlöst surr.

Min egen favorit från det gångna året är MORBUS CHRON, som på 2011 års debut drog åt old school-tvångströjan så hårt att den egna personligheten nästan domnade bort, bara för att på "Sweven" slingra sig ur den på ett sätt som strider mot allt förnuft. Lika snurrig i bollen blir man av ÆVANGELISTs "Writhes in the murk" som verkar framvuxen i en undervattensgrotta, ett verk av den grymma naturen: musikaliska stalaktiter och stalagmiter som hotar att spetsa den som går för nära. I THANATIFAXATHs "Sacred white noise" kan man, om man kisar med sinnena, urskilja spår av mänsklig aktivitet och kultivering men spåren är och förblir lika gåtfulla och svårtydda som Nascalinjerna i Peru.

Ännu känns säcken med skivtips tung, så jag tar väl och skyndar på lite: SÓLSTAFIR, WHITE LUNG, EVERGREY, FUNEREAL PRESENCE, EARTH, ABIGOR, YOB, Devin Townsend, SAOR, KING OF ASGARD, HIGH SPIRITS, SPIDERS, OPETH, MAYHEM, BÖLZER, VANHELGD, EINHERJER, TWILIGHT FORCE, Scott Walker and SUNN O))), EQUILIBRIUM, ALCEST, VAMPIRE, TRIPTYKON, THE OATH, THOU, STENCH, WRECK & REFERENCE, ENABLER, SOEN, PANOPTICON.

Sammanfattningsvis kan man, i vanlig ordning, konstatera att skivåret 2014 har varit allt annat än dåligt. Dåligt är endast humöret hos den som påstår något så befängt. Den som söker skall finna, heter det, och finner man inget är det för att man har sökt för slarvigt. Följ i varandras fotspår och ni kommer att hitta en rikedom av lättplockad musik. Det är ett löfte.

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Följ Metalcentral på Facebook för det senaste inom metal i form av recensioner, nyheter, bilder, videos och exklusiva tävlingar, direkt i din news feed.