Annons

Krokus: ”Vi vill sätta bandet på den nivå som vi förtjänar!”

Under 80-talet kom deras AC/DC influerade hårdrock att bli framgångsrik inte bara i hemlandet Schweiz utan över hela Europa och även i USA. Med låtar som ”Long Stick Boom”, ”Screaming In the Night” och ”Midnite Maniac” erövrade deradiovågorna och MTV. Slitningar inom bandet skulle leda till att den klassiska sättningen av KROKUS splittrades och det skulle dröja till 2008 innan man återuppstod igen. Basisten Chris Von Rohr berättar för Metalcentrals Henrik Halvardsson om bandets förkärlek till coverlåtar, hur deras amerikanska management slet sönder bandet och vad som är viktigt för dagens medlemmar.

Idag består bandet förutom Chris Von Rohr på bass, även av Marc Storace (sång), Mandy Meyer (gitarr), Flavio Mezzodi (trummor) och Dominique Favez (gitarr). Deras senaste skiva, ”Big Rocks”, från 2017 innehåller enbart coverlåtar. Det har alltid funnits en tradition i bandet att spela andra artisters låtar, enligt Chris.
-När man startar ett band spelar man alltid andra artisters låtar för att lära sig hantverket ordentligt. Det är normalt. På vår senaste platta bestämde vi oss för att säga “tack” till alla de band som inspirerade oss och som fick oss att nå dit vi är idag. Men det var även tänkt som något kul för oss. Du vet, många människor känner inte längre till de gamla låtarna. Ta ”Wild Thing” med THE TROGGS exempelvis. Folk vet inte ens vilka som gjorde originalet.  

Fanns det någon låt som ni började arbeta med inför ”Big Rocks” men som ni sen valde att INTE spela in?
-“Foxy Lady” av JIMI HENDRIX. Vi ville göra den, men det funkade helt enkelt inte. Vissa låtar måste man bara spela exempelvis riffet på ett speciellt sätt och i en viss tonart plus det måste funka tillsammans med sången. Vi ville “KROKUS-fiera” låtarna. Göra så de blev ”våra” och lät som oss. Om det inte gör det, och magin inte finns där, så är det bättre att tänka om, och det gjorde vi. Responsen från fansen har även den varit otroligt positiv. Du vet aldrig hur de ska reagera på en ny skiva : Kommer de att gilla den eller inte? Men de såg till att plattan sålde guld. Det är något som många andra artister idag inte gör.

Med tanke på ert senaste album, hur tänker ni kring era live-set och balansen mellan att spela gammalt och nytt material?
-Vi visste från början att från den senaste skivan skulle vi enbart kunna spela maximalt två nya låtar. Vi vill ju spela våra egna låtar också. Därför kör vi numera ”Quinn The Eskimo” och ”Rockin´ In the Free World” i vårt live-set. ”Quinn The Eskimo” har vi förövrigt spelat live ända sedan KROKUS startade.

Ni är ju kända för att ha spelat in flera coverlåtar, inte allra minst under 80-talet. Var det ett ”lätt” sätt att nå kommersiell framgång på, exempelvis i USA?
-Jag var inte medlem i bandet under den tiden och jag hade aldrig tillåtit oss att göra covers på ”School´s Out” och ”Ballroom Blitz”. Bandet drogs med i den där glam-rock grejen vilket inte hade någonting alls att göra med det KROKUS som när vi startade. KROKUS ”på riktigt” var de fyra första albumen. Vi spelar inte låtar live från de mer ”poppigare” albumen längre.

Var det ert amerikanska management som fick bandet att bli mer ”poppiga”?
-Vårt management lämnade över alla stora beslut till skivbolaget på den tiden. Skivbolaget hade ingen aning vad de skulle göra, och det har de fortfarande inte. De släppte grejer för att se vad fansen tog till sig. Du måste ha en tydlig vision kring vad du vill göra som band. Skivan ”Headhunter” var ett framgångsrikt album i USA. Att då förändra den musikaliska inriktningen på uppföljarskivan var ett absolut självmord för vår karriär.

För visst fanns det en tydlig ambition på den tiden att slå igenom i USA?
-Vi tillbringade många år på att slå igenom där. På grund av vårt amerikanska management negligerade vi den tyska marknaden som en konsekvens. USA är så enormt stort: vi turnerade under sex månaders tid och sen startade vi om igen. Våra videos visades på MTV. Tack vare detta byggde vi ett starkt varumärke där och gjorde verkligen ett avtryck.  Det var likadant i Australien. Därför kan vi fortfarande åka tillbaka till de platserna och spela.



Mot slutet av 80-talet så var det inte mycket kvar av den klassiska sättningen av KROKUS. Förutom motsättningar kring den musikaliska inriktningen, vad var det som fick det hela att falla samman?
-Du vet, när man bara turnerar och turnerar så kan det ta knäcken på vilket band som helst. Vårt management gav oss aldrig ledigt på riktigt. Vi hade exempelvis behövt en månads semester efter att ha turnerat i USA sex månader. Det var flera tråkiga saker som hände då under den tiden.

Bandet existerade även officiellt under 90-talet, fast med en stor omsättning på medlemmar. Bland annat spelade man in albumen ”Stampede” (1990) och ”Round 13” (1999) utan sångaren Marc Storace vid micken. Det är en epok som fortfarande stör Chris.
-Det hände en hel del konstiga saker inom bandet under en lång tid. Flera byten av sångare, typ 17 olika gitarrister… Det var löjligt. När vi bestämde oss för att komma tillbaka sa vi: ”Låt oss sätta KROKUS på den nivå som bandet förtjänar!”. Vi är glada att fansen ser oss nu och säger: ”Det där är KROKUS!”. Vi kan inte begära mer.

Jag får intrycket av att ni har fått ny energi och att stämningen är god i bandet?
-Idag gör vi bara det som vi vill göra och sådant som gör oss lyckliga. Vi är tillbaka musikaliskt där vi en gång började, tillbaka till bandets verkliga kärna och det är det som ni uppleva när vi spelar live. Alla har hittat sin roll i bandet, bråkandet har upphört, vi har funnit varandra och lärt oss att uppskatta varandra.

Hur förhåller man sig till den förändrade musikbranschen och media landskapet? Hur håller man sig relevant som band idag?
-Man måste leverera bra CDs och starka live gig. Du måste få fansen att prata om bandet och bevisa för arrangörer att vi är fortfarande jäkligt bra. Gör man det, ja då blir man bokad på Barcelona Rock Fest och Sweden Rock Festival exempelvis. Idag finns försörjningen i live-gigen så man måste få människor att prata om ditt band och övertyga dem om att man fortfarande är bra. Vi skiter i social media som Facebook, om jag ska vara ärlig. Vi har en kille i USA som gör allt det där åt oss. Vårt intresse är musiken. Vi bryr oss inte om vi spelar på ett stort eller litet ställe så länge det finns en scen och en bra ljudanläggning, det räcker.

Hur länge orkar ni köra på med liveframträdanden? I turnerandet ingår ju en hel del resande som också sliter.
-Vissa i bandet är nu 65 år. Men vad ska vi göra? Sitta hemma, räkna pengar och äta choklad? Sådana är vi inte. Vi älskar musiken och vi är till och med bättre som musiker idag Nu för tiden turnerar vi under två månaders tid i stöten enbart. Vi är väldigt försiktiga och måna om att vi inte turnerar för länge och för intensivt. Det kan föra med sig slitningar och problem, det vet vi av erfarenhet.  

Hur går era tankar kring ny musik? Eller är ni nöjda med att gräva i er digra repertoar?
-När vi spelar öppningsriffet till “Long Stick Goes Boom”, som vi alltid öppnar våra shower med, känner fansen igen den direkt. Känslan är att man kan spela den 5000 gånger utan att det känns tråkigt. Du behöver aldrig modifiera en sådan låt. Du kan peta lite i arrangemanget eventuellt, men spela låten som den är tänkt att spelas. Du behöver inte gör det svårare än vad det måste vara. Vi har så många låtar och album. Vi behöver egentligen inte ett helt nytt KROKUS album. Vi frågar fansen: vad vill ni höra oss spela live? Någon säger ”Voodoo Woman”, en annan ”Headhunter”, en tredje ”Eat the Rich”, och så fortsätter det. Vi behöver egentligen inte ny musik längre. Men plötsligt kan vi få för oss att spela in nytt material. Någon har en bra idé till en ny låt, ett riff, eller att en politisk händelse inspirerar oss att skriva. Man vet aldrig. Men då gör vi en låt bara. En riktigt stark låt. Man behöver inte göra ett helt album. Hur länge vi orkar hålla på? Det vet bara våra läkare! (skratt!).


Text: Henrik Halvardsson
Intervjubild: Peter Fredin

 


Följ Metalcentral på Facebook för det senaste inom metal i form av recensioner, nyheter, bilder, videos och exklusiva tävlingar, direkt i din news feed.