Annons

Fullforce - One (6)


Band: Fullforce
Titel: One
År: 2011
Bolag: Steamhammer
Betyg: 6/10

Recensent:Peter Lindgren

FULLFORCE är ett nytt band som består av profiler som Mike Andersson (CLOUDSCAPE) på sång, Stefan Elmgren (ex-HAMMERFALL) på gitarr, CJ Grimmark (NARNIA) på gitarr och Anders Johansson (HAMMERFALL) på trummor. Tommy Larsson på bas är väl inte lika känd som sina kollegor, men har meriter från HEED. Mina förväntningar skruvas alltid upp när såna här “supergrupper” bildats och när det gäller FULLFORCE utgjordes inget undantag. Vet dock egentligen inte varför. Gillar visserligen både CLOUDSCAPE och NARNIA, men jag sorterar in dem båda under rubriken “band i mängden”.

“One” är förstås bandets debutalbum och inte helt otippat handlar det om metal av det melodiösa slaget. Av skivans elva låtar har Andersson skrivit musiken till fyra (varav en är skriven tillsammans med Johansson), Elmgren till fyra och Grimmark till tre. Anderssons låtar är i regel lite lätt progressiva och låter väldigt mycket CLOUDSCAPE, Elmgrens låtar är rakast och Grimmark hamnar någonstans mittemellan. Vem lyckas bäst då? Ja, det beror på hur man ser det. Tycker inte att någon av låtskrivarna fått till det fullt ut. Generellt sett gillar jag Elmgrens låtar bäst, men samtidigt är de inte i nivå med låtarna på den underskattade “We Will Rise” (2002) med hans soloprojekt FULL STRIKE.

“One” är en stabil och bra platta, men det där lilla extra fattas. Minnesvärda refränger är den största bristvaran. I alltför många spår väntar man förgäves på att en stark refräng ska lyfta låten, men det där lyftet kommer oftast inte. Den av Grimmark komponerade “Open Your Eyes” och Elmgrens HAMMERFALL-doftande “Heart and Soul” kommer en bit på vägen, men det är ändå inga kanonlåtar. Är man inne på ett band som CLOUDSCAPE är det förstås givet att kolla upp även FULLFORCE, men mitt råd är att ligga lite lågt med förväntningarna på “One“. Ett gott dagsverke, men ingen toppskiva .

Följ Metalcentral på Facebook för det senaste inom metal i form av recensioner, nyheter, bilder, videos och exklusiva tävlingar, direkt i din news feed.