Annons

Blood Ceremony - Living With the Ancients (9)

Band: Blood Ceremony
Titel: Living With the Ancients
År: 2011
Bolag: Rise Above Records
Betyg: 9/10

Recensent: Tomas Lagerlöf

Att rock med anor i 70-talets ockulta scen åter är på modet lär inte ha undgått någon. Band som THE DEVIL´S BLOOD och JEX THOTH har lyckats sprida ondskans evangelium världen över. Andra väntar på sin tur. Bland dem kanadensiska BLOOD CEREMONY. Om den självbetitlade debuten lämnade en del att önska så är ”Living With The Ancients” ett styrkebesked som heter duga.

Den tidigare så dominanta flöjten har här tagit steget tillbaka till förmån för gitarr och klaviatur, samtidigt som låtmaterialet fått sig ett rejält lyft. Här finns ett helhetstänk och en stringens som i viss mån saknades på debuten.

”The Great God Pan” bereder väg för en fyrtiofem minuter lång njutning av hård rockmusik med progressiva undertoner när den låter som allra bäst. Det är drömskt och omvälvande om vartannat med en synnerligen njutbar kombination av satansverser, SABBATH-gung och kvinnlig skönsång. Jag har svårt att lyfta fram enskilda låtar, men ”My Demon Brother” med Neil Young-gitarr anno 1969 och avslutande ”Daughter Of The Sun” är något utöver det vanliga. Den senare känns som 2011-års svar på ”Voodoo Dust”.

”Living With the Ancients” är utan tvekan årets hittills vassaste släpp och det skulle förvåna mig mycket om den inte återfinns bland de fem bästa när året skall summeras.

Följ Metalcentral på Facebook för det senaste inom metal i form av recensioner, nyheter, bilder, videos och exklusiva tävlingar, direkt i din news feed.