Annons

Cavalera Conspiracy - Blunt Force Trauma (7)

Band: Cavalera Conspiracy
Titel: Blunt Force Trauma
År: 2011
Bolag: Roadrunner Records
Betyg: 7/10

Recensent: Stefan Lejon

Bröderna Cavalera har varit ständiga följeslagare under större delen av mitt liv. Redan som 10-åring fastnade jag för SEPULTURAs thrashrökare "Beneath the Remains" och bara ett år senare fick jag "Arise" i födelsedagspresent då jag fyllde 11 år. Jag kommer ihåg hur jag satt och dyrkade framför Headbangers Ball på MTV när Vanessa Warwick följde brassarna på turné runt släppet av "Chaos A.D.". Där och då var SEPULTURA gudar i min värld. De tre nämnda plattorna (plus råsopen "Scizhophrenia" förstås) har sedan dess hängt med och jag håller fortfarande bandet som en av mina absoluta favoriter, alla kategorier. När storebror Max hoppade av 1996 blev jag självklart förtvivlad och även om jag fortsatt att följa SEPULTURA och SOULFLY, som båda gjort en del bra grejer sedan dess, har jag alltid längtat efter en återförening av bröderna. När den äntligen blev av var jag förstås extatisk och full av förväntan. En förväntan som tyvärr grusades ganska snabbt. Förstagiven "Inflikted" var inte direkt någon besvikelse, men visst hade man hoppats på ännu mer från brassarna. Än mer fokus på brutalitet och redig gammal djungelthrash.

På nya "Blunt Force Trauma" har CAVALERA CONSPIRACY äntligen hittat rätt. En del spår låter oväntat old-school och äger en underbar aura av gamla godingar som POSSESSED, CELTIC FROST och VENOM. Det är modernt producerat men ändå köttigt och lagom sluskigt framfört. Det finns tyvärr en del spår av groove/nu-metal kvar men dessa har tack och lov förpassats ut i marginalen. Det som annars tydligast skiljer nya plattan och debuten åt är att det låter betydligt mer genomarbetat denna gång. Som om bröderna tagit tid på sig för att komponera en genomgående stark platta. Där debuten mest lät ihopkastad för sakens skull låter istället "Blunt Force Trauma" energisk och fokuserad. Den klara favoriten är "Thrasher" som låter precis så som titeln antyder. En rejäl thrashdänga så som de gjordes förr i tiden! Suverän låt som lätt skulle ha platsat på "Arise"! Alla spår håller inte samma höga klass men huvuddelen ligger klart över godkäntgränsen.

Det är ingen ny "Beneath the Remains" som bröderna bjuder på denna gång heller, men visst fan är de tillbaka i gammal god form igen. Jag ser fram emot vad som komma skall!

Följ Metalcentral på Facebook för det senaste inom metal i form av recensioner, nyheter, bilder, videos och exklusiva tävlingar, direkt i din news feed.