Annons

Noctum - The Seance (8)

Band: Noctum
Titel: The Seance
År: 2010
Bolag: High Roller Records
Betyg: 8/10

Recensent: Tomas Lagerlöf

Illavarslande röster har gjort gällande att WITCHCRAFT kan vara ett minne blott. Att Fredrik Jansson tackat för sig är ingen hemlighet, inte heller att Ola Henriksson och John Hoyles rönt vissa framgångar med sidobandet TROUBLED HORSE. Att Magnus Pelander dessutom valt att spela in en EP i eget namn talar sitt tydliga språk. Så frågan är om det fortfarande finns plats för WITCHCRAFT. I väntan på svar får vi rikta blicken mot Uppsala och NOCTUM, ett band som rotat i samma skivbackar som närkingarna och vars förebilder också bär namn som Bobby, Christer, Tony och Roky.

Att påstå att NOCTUM, som delar namn med ett mindre känt rollspel, står för nydanande vore som att kasta sten i glashus, men det är å andra sidan inte heller poängen. Debuten ”The Seance” handlar inte så mycket om att förnya som att förvalta ett arv. En hyllning till 70-talets tunga rock, precis som WITCHCRAFT. Visst, stundom blir igenkänningsfaktorn väl hög, men den spelglädje och intensitet som genomsyrar skivan står över eventuella brister.

För ”The Seance” är en i långa stycken enastående debut med avigt trumspel, deliciösa solon och sköna tempoväxlingar, förpackat i en lika smakfull som unken ljudbild. Då går det att ha överseende med att det engelska uttalet lämnar en del att önska och att lyriken skulle behöva en ansiktslyftning till nästa gång.

Följ Metalcentral på Facebook för det senaste inom metal i form av recensioner, nyheter, bilder, videos och exklusiva tävlingar, direkt i din news feed.