Annons

Kiske/Somerville - Kiske/Somerville (6)

Band: Kiske/Somerville
Titel: Kiske/Somerville
År: 2010
Bolag: Frontiers
Betyg: 6/10

Recensent: Neven Trosic


Röstmässigt är Michael Kiske ständigt att räkna med. Oavsett om det rör sig om tveksamma soloplattor, gästinhopp hos GAMMA RAY, AVANTASIA med flera eller årets återkomst till livescenen med UNISONIC så uppvisar 42-åringen samma ädla klass i det karaktäristiskt ljusa registret som när han en gång huserade i HELLOWEEN. Själva låtmaterialet brukar det å andra sidan vara si och så med, om man snackar mannens solokarriär och övriga konstellationer där han är den självklara frontfiguren.

Till den sistnämnda kategorin hör de två skivor han har gett ut med PLACE VENDOME, ett hyggligt men föga uppseendeväckande, AOR-betonat projekt. Väntar man ivrigt på ett tredje album från detta håll kommer rimligen vokalistens självbetitlade samarbete med Amanda Somerville (främst känd för samarbeten med AINA, AVANTASIA, EDGUY med flera) som ett brev på posten. Det rör sig mer eller mindre om samma melodiska hopkok, kryddat med en modern touch, inte minst i produktionen. Somerville levererar likt Kiske ännu en gång en mer än fullgod insats och jag kan likt i fallet PLACE VENDOME inte förneka musikens trivselfaktor, men då som nu stannar mitt positiva omdöme vid en lätt ljummen nivå.

I princip samtliga låtar går i samma vemodiga tecken, där de två sångfåglarna turas om att framföra melankoliska känslor vilka kulminerar i refränger skrivna inom melodirockens slitna standardramar. Dåligt låter det ju inte. Vid ett fåtal tillfällen hettar det rentav till på allvar. Men för det mesta påminns man obönhörligen om plattans ursprung tillika problem: ”Kiske/Somerville” är ett beställningsprojekt från Frontiers-bossen Serafino Perugino där man på låtskrivar- och musikantfronten har tagit hjälp av bland annat PRIMAL FEAR-duon Mat Sinner och Magnus Karlsson. I sig behöver det inte vara något fel på konceptet ifråga. Just Sinner och Karlsson är långt ifrån främmande för förnämliga melodier men denna gång bidrar de och övriga medverkare knappast med sina främsta kort. Kiske och Somervilles samarbete föddes på beställning, skrevs på beställning och framfördes på beställning. Resultatet är en närmare halv- än helhjärtad skapelse med ett monetärt snarare än konstnärligt fokus. Ett resultat vilket visserligen inte saknar lyssningsvärde, men däremot varje chans att göra ett bestående intryck.

Följ Metalcentral på Facebook för det senaste inom metal i form av recensioner, nyheter, bilder, videos och exklusiva tävlingar, direkt i din news feed.