Annons

The Crown - Doomsday King (6)

Band: The Crown
Titel: Doomsday King
År: 2010
Bolag: Century Media
Betyg: 6/10

Recensent: Björn Larsson

THE CROWN var ett av rikets mest hypade band för 6 år sedan. Fler och fler tog Trollhättans death n' roll-kungar till sina hjärtan - då de helt plötsligt beslutade sig för att stänga ned butiken. Med 7 plattor, som kastade sig mellan extremmetallens tre hörnstenar (death-, thrash- och black metal), hann the artist formely known as CROWN OF THORNS återuppfinna sitt eget sound ett otal gånger. Även om det sista vaxet, "Possessed 13", inte var gängets finaste stund - så lämnade man ändock ett tomrum efter sig. Mycket vatten hann att flyta under broarna tills tidigare i år, då nyheten dök upp att THE CROWN efter många turer och ändrande av bandnamn var en styrka att räkna med igen. Den enda som valde att inte delta anno 2010 var sångaren Johan Lindstrand, som trivs bättre som fisken i vattnet med ONE MAN ARMY & THE UNDEAD QUARTET.

Och visst känner man igen sig direkt när titelspåret tillika öppningspåret "Doomsday King" tar fart. Deaththrash med rock n' roll-känsla och skoningslös lyrik galore. Jonas Stålhammar (GOD MACABRE, ABHOTH) gör ett klart dugligt jobb som Johans ersättare, om än en smula plagierande. Fast även om musiken mest av allt minner om den smurfiga "Deathrace King"-eran, så kommer aldrig den där käftsmällen som man förväntat sig. Det är fullt kompetent och produktionen helt okej (om än lite väl komprimerad), men låtarna når helt enkelt inte ända fram. Undantag som titelspåret, "Age of Iron", "Though Eyes of Oblivion" och "Blood O.D." besitter de där hitpotentialen som THE CROWN tidigare levererat med enkelhet. Men att lyssna igenom "Doomsday King" är en tämligen krävande uppgift, då en del av materialet inte känns så genomarbetat som man förutsatt. Anything goes tonight, alltså. Den rätta känslan dyker stundom upp, men sorligt nog lever inte helheten upp till THE CROWNs legendarstatus. Det funkar i smådoser, men engagerar inte inte till fullo.

Följ Metalcentral på Facebook för det senaste inom metal i form av recensioner, nyheter, bilder, videos och exklusiva tävlingar, direkt i din news feed.