Annons

Insidious Disease - Shadowcast (8)

Band: Insidious Disease
Titel: Shadowcast
År: 2010
Bolag: Century Media
Betyg: 8/10

Recensent: Björn Larsson

"Det låter förvånansvärt lite DIMMU BORGIR", sa Silenzos (gitarr, DIMMU BORGIR) i en intervju för ett tag sedan. Och visst låter allstar-bandet INSIDIOUS DISEASE väldigt lite som någonting som har med Norge att göra. Kanske beror det på att även Shane Embury (NAPALM DEATH, LOCK UP, BRUJERIA, VENOMOUS CONCEPT) och Tony Laureano (ex-ANGELCORPSE, ex-NILE) medverkar på detta förstlingsverk. Förvisso är Tony känd som tillfällig inhoppare i Norges största musikexport, men det är inom death metal han gjort sig ett namn.

Ni, precis som jag, kanske inte direkt får gåshud av tanken på ännu ett nytt allstar-band inom extremmetallen - men "Shadowcast" är ingen vanlig produkt av två veckors studiotid och ohälsosamma mängder Rignes. Faktum är att denna semi-tekniska death metal är välljudande och besitter en god portion identitet. Kanske har det med Groos (MORGOTH) vrålande stämma, som ligger någonstans inom Chuck Schuldiners (DEATH) register, att göra. Kanske har det att göra med att de lagom melodiösa inslagen (som i lysande "Facemask") ger karaktär på de olika spåren, som inger hoppet om att detta är ett projekt som tagits på allvar från dag 1. Resultatet är i alla fall en mer än godkänd debut.

"Shadowcast" är ingen musikalisk revolution, men den fick min omedelbara uppskattning. Oldschool med lagom moderna tilltag utgör ett relevant giv för stunden. Ryktet på stan säger att en uppföljningsplatta är i görningen - och möjligtvis infinner sig gåshuden inför nästa platta istället. 

Följ Metalcentral på Facebook för det senaste inom metal i form av recensioner, nyheter, bilder, videos och exklusiva tävlingar, direkt i din news feed.