Annons

Danzig - Deth Red Sabaoth (6)

Band: Danzig
Titel: Deth Red Sabaoth
År: 2010
Bolag: AFM Records
Betyg: 6/10

Recensent: Johan Hagengren

Det här ska enligt tidigare kritiker och tyckare vara DANZIGs tillbakagång till det mer klassiska soundet. Glenn själv hävdar det motsatta. Det kan han göra hur mycket han vill för visst fan låter det mer som de fyra första alstren än någonting han släppt på senaste tiden och det är man glad för! Vare sig han vill kännas vid det eller ej så finns klara referenser till de mer klassiska skivorna och det trista industriella harvandet är utbytt mot melodier och starka låtar igen.

Inledande ”Hammer Of The Gods” hörde vi live redan på årets upplaga av Sweden Rock Festival, en inte alls dum öppningslåt. Efterföljande ”The Revengeful” har ett skrikigt och entonigt riff som låter bra till en början men som man sedan mest stör sig på. Refrängen är dock kanon vilket skapar oenighet i omdömet. Tuggande ”Rebel Spirits” är plattans starkaste spår med sin mörkermagiska lyrik och underbart atmosfäriska tongångar. Om resterande del av materialet hållt samma klass hade betyget tvivelsutan höjts ett snäpp. Inledningsvis lugna ”On A Wicked Night” har en refräng som är väl repetitiv men en vers som är skönt stämningsfull.

Jag slås dock av produktionen. Den suger, på ren svenska. Produktionen på de första plattorna var tydligen för torr för Glenns smak men den här är bara brötig, burkig och skramlig och är det som mest minner om de mer sentida plattorna. Har man så pass bra låtar ska de inte behöva döljas i en skräpig ljudmatta. Glenns karaktäristiska och personliga röst är intakt och han klarar av att på skiva förmedla den känsla han gav utlopp för på scen tidigare i somras. Överlag kan ”Deth Red Sabaoth” också stoltsera med riktigt smakfullt trumspel signerat Johnny Kelly, som med sitt finurliga skinnsmiskande kryddar de ibland simplistiska låtarna.

Andra halvan av skivan håller dock inte sama klass som den första vilket sänker betyget något. Slutligen kan man konstatera att fans av de äldre plattorna har mycket att finna i ”Deth Red Sabaoth” och att DANZIG som grupp släppt sin bästa skiva på 15 år. Ett stort steg i rätt riktning!

Följ Metalcentral på Facebook för det senaste inom metal i form av recensioner, nyheter, bilder, videos och exklusiva tävlingar, direkt i din news feed.