Annons

Rammstein - Liebe Ist Für Alle Da (7)

Band: Rammstein
Titel: Liebe Ist Für Alle Da
År: 2009
Bolag: Universal
Betyg: 7/10

Recensent: Sara Söderström

Det börjar verkligen bra, nästan för bra. Hårt, rakt på sak, taktkänsla, vältajmade syntsmekningar och Till Lindemanns välbekanta stämma. Efter RAMMSTEINs tydliga trend nedåt i den musikaliska kvalitén var förhoppningarna på "Liebe Ist Für Alle Da" lågt ställda. Varken "Reise, Reise" eller "Rosenrot" var några kärleksfulla bekantskaper då dessa i stort var alltför ojämna, oengagerade och med vissa olidliga bottennapp. Några enstaka schyssta spår orkar inte hålla en hel skiva flytande. Bandet håller förvisso enad front utåt men det är uppenbart att många kockar kokar soppa i den heta RAMMSTEIN-grytan. Men denna gång har sextetten lyckats röra ihop en hyfsat jämn anrättning som smakar långt mycket bättre än tidigare kompositioner, dock utan att riktigt nå upp till tidigare kulinariska höjder. Dels har översaltade "Pussy" dött den pubertala discodöden och förstör rejält, dels saknar jag fett. Fler kalorier i form av fetare riff, tyngre kompositioner och mer tryck i låtarna hade behövts för att lyfta plattan till den nivå som den förtjänar och som det definitivt finns potential till. Trots tvångsmatning med taktfast tyskt testosteron blir det slutgiltiga intrycket ändå lite tunt, vilket känns både trist och en aning otippat eftersom det genomgående anspelas på hårda maskulina tongångar. "Liebe Ist Für Alle Da" kan exempelvis köpas i specialutgåva med bland annat rosa dildovarianter av bandmedlemmarnas manliga tillgångar; en box som tydligen inte gav svenska Universal ståfräs eftersom de raskt bestämde sig för att detta var alltför otäckt för att få säljas inom landets gränser. Provokationer av olika slag har följt tyskarna hack i häl, även om mycket inte har varit lika innovativt som senaste tilltaget. Att till exempel använda sig av nakna damer i tid och otid känns kanske lite, eh, använt. Dock har bandet en väl utvecklad superqueer sida som känns klart fräschare och som lyser igenom i hela estetiken. Personliga favoriten är affischen som följde med "Mutter", där herrarna i avklätt tillstånd gruppkramas i fostervatten! Fantastiskt.
 
Även om det tappas energi mot slutet visar nysläppet att det går att ta sig upp på fötter igen efter ett par krattiga plattor. RAMMSTEIN är en megaindustri och om de fortsättningsvis lyckas hålla ihop skivorna tillräckligt bra kommer de förmodligen vara en urkraft att räkna med under lång tid framöver. Jag gläds, skruvar upp förväntningarna och väntar förtjust på nästa provokation!

Följ Metalcentral på Facebook för det senaste inom metal i form av recensioner, nyheter, bilder, videos och exklusiva tävlingar, direkt i din news feed.