Annons

Dozer - Beyond Colossal (8)

Band: Dozer
Titel: Beyond Colossal
År: 2008
Bolag: Smallstone
Betyg: 8/10

Recensent: Tomas Lagerlöf

Stonergenren har länge känts urvattnad. QUEENS OF THE STONE AGE lyckades i början av 2000-talet tillföra genren nytt blod, men sedan Nick Olivieras avhopp har även de stått och trampat. Tur då att Borlänges DOZER bestämt sig för att förnya området.

Redan på föregångaren "Through the Eye of Heathens" kunde ett nytänkande skönjas.
De kickade Chips Kiesby ur producentstolen, producerade och rattade in ljudet på egen hand. Dessutom bjöds Troy Sanders in på en fika, vilket resulterade i hänförande  "Until Man Exists No More". Och "Big Sky Theory" var den perfekta avslutningen på en nästan lika perfekt skiva.

"Beyond Colossal" tar vid där föregångarens toner klingade ut. Mycket känns igen, men DOZER har tagit ytterligare steg framåt, och liksom föregångaren är det här en skiva som växer med varje lyssning.

Inledande "The Flood" är en kompromisslös historia, där doften av ökensand nästan tränger sig ur högtalaren. Tillsammans med utmärkta "Grand Inquisitor" är det den som låter mest traditionell stoner. "Empire's End" känns som en korsbefruktning mellan MASTODON och redan nämnda QUEENS OF THE STONE AGE. En lika underhållande som fartfylld historia. "The Throne" är blytung och gör en påmind om de bästa kompositionerna från föregångaren. Marschtrummandet är lika snyggt som effektivt, och tillsammans med desperationen i Fredrik Nordins röst blir det mycket effektfullt.

Men det är i svängiga "Exoskeleton Pt 2", som rör sig på flera olika plan samtidigt, och den sju minuter långa "Two Coins for Eyes" som DOZER verkligen sticker ut från mängden. Den senare håller lyssnaren i ett fast grepp från början till slut, den långa speltiden till trots.

Skivans sista låt, "Bound for Greatness", påminner om något som Christian Kjellvander hade kunnat spela in. Trist säger någon, men det handlar snarare om att söka förändring inom en annars ökentorr genre. Något som DOZER lyckas mer än väl med.

Följ Metalcentral på Facebook för det senaste inom metal i form av recensioner, nyheter, bilder, videos och exklusiva tävlingar, direkt i din news feed.