Annons

The Haunted - Versus (8)

Band: The Haunted
Titel: Versus
År: 2008
Bolag: Century Media
Betyg: 8/10

Recensent: Tomas Lagerlöf

Bandet med världens tuffaste logga är tillbaka i gammal fin form. Föregångaren "The Dead Eye" avfärdades, oförtjänt, av många puritaner som ett lågvattenmärke.
Vilken tur då att "Versus" riktar blicken bakåt, mot svunna tider och ett mer rakt och direkt sound.
För det är precis vad Versus handlar om " återgång till beprövade koncept. Dock är det inte så att THE HAUNTED står och stampar på ruta ett igen. Det handlar snarare om att de tagit ett steg tillbaka och två steg fram. För samtidigt som det låter som en tidig version av THE HAUNTED  låter det också som ett nytt.
Dolving låter om möjligt mer förbannad än någonsin och riffen visserligen beprövade men med en enorm energi. Något har hänt med THE HAUNTED. Något som är svårt att sätta fingret på. Kanske har det med produktionen att göra. Eller också är det så att låtarna är bättre.    
Inledande "Moronic Colossus" inleder med ett sällan skådat ursinne och vansinne om vartannat. Låtarna som följer avlöser varandra i snabb takt och först i och med "Skuld" kommer en välbehövlig andningspaus. Eller andningspaus och andningspaus. "Skuld" är visserligen långsam, men dess ödesmättade och obehagliga ljudlandskap inbjuder knappast till vila. Att dessutom få höra Dolving sjunga på svenska är både fängslande och skrämmande.
"Skuld", tillsammans med "Rivers Run" och "Ceremony", sticker ut på ett annars jämstarkt album som snurrat många gånger på skivtallriken. Och fler lär det bli.

Följ Metalcentral på Facebook för det senaste inom metal i form av recensioner, nyheter, bilder, videos och exklusiva tävlingar, direkt i din news feed.