Annons

Motörhead - Motörizer (7)

Band: Motörhead
Titel: Motörizer
År: 2008
Bolag: SPV
Betyg: 7/10

Recensent: Neven Trosic

Är man ett fan av MOTÖRHEAD (och det är man ju) har man alltid en trygghet garanterad. Under sina 33 år har Lemmy och Co aldrig gett ut ett album sämre än endast "bra" " allt som oftast har det snarare rört sig om verk av betydligt högre klasser. Den trio som idag står bakom namnet har under sina 15 dryga år levererat en stor mängd guldmaterial som enbart kan misslyckas med att täppa till käften på de mest förtappade nostalgikerna som tjatar om att den så kallade klassiska sättningen är ouppnåelig. Tryggt är även studioverk nummer 20 från detta håll, "Motörizer", vilket jag enbart ser som något positivt.

Att påstå att man har hört alla MOTÖRHEAD-plattor om man bara har hört en är givetvis skitsnack av grova mått, fast ärligt talat har trion heller aldrig gjort sig skyldiga till att ta ut svängarna sådär enormt jäkla mycket. Inte heller denna gång uppfinns glödlampan på nytt men det hade man förstås inte väntat sig heller och vad gör det när plattan är så pass bra? Dock måste det påpekas att det rör sig om den minst bra sedan detta millenniums begynnelse. Den fantastiska käftsmällen "We Are Motörhead" (2000) är tveklöst utom räckhåll här och snittkalibern är lägre även sett till de övriga tre skivor som har släppts de senaste åtta åren. Men LÅNGT ifrån dåligt är det förstås fortfarande. Intressant nog är detta bandets svängigaste utgåva sedan åtminstone 98 års "Snake Bite Love"; de metalliska elementen från främst "We are Motörhead" och "Inferno" (2004) är klart nedtonade här. Härliga "English Rose" " ett av plattans starkaste kort " illustrerar detta väl. En rentav dansant bit vilken borde lämpa sig väl för allsång och skulle vara ett mycket välkommet tillskott till gruppens alltför statiska setlista.

Andra stadiga tillägg till låtskatten är energiska "Runaround Man", något mörka "Heroes" och den lyckade "Ace of Spades"-klonen "Rock Out". Den allra högsta toppen är emellertid avslutande "The Thousand Names of God" med sin kraftfulla refräng och välskrivna text, en riktigt helgjuten komposition. På tal om lyriken så kretsar den mer än brukligt kring världsproblem bundna till krig och religion, inte minst i nyss nämnda titel och "Heroes". Mer allvar och mindre fyndigheter, något som inte alls sitter fel.

Det känns onödigt att påpeka att "Motörizer" är ett pliktköp för fansen, för det visste väl alla redan? Lite svagare än vad man brukar bli bortskämd med, som sagt, men tillräckligt med godingar finns det allt för man ska vilja köra igång skivan om och om igen. Trygghetsgarantin är därmed än en gång uppfylld.

Följ Metalcentral på Facebook för det senaste inom metal i form av recensioner, nyheter, bilder, videos och exklusiva tävlingar, direkt i din news feed.