Annons

Within Y - The Cult (6)

Band: Within Y
Titel: The Cult
År: 2008
Bolag: Gain
Betyg: 6/10

Recensent: Björn Larsson

WITHIN Y överraskar redan från start i och med introt på öppningsspåret "Deathtrip". Det är förhållandevis fyndig och välarrangerad blyrens som möter mina annars icke-tillmötesgående öron. Jag har recenserat WITHIN Y förr och varit minst sagt kritisk till att melodisk döds (eller det så kallade "göteborgssoundet") blivit en genre av enfald och stagnering. Men att sammanfatta "The Cult" på detta vis vore ett grovt tjänstefel från min sida.

"The Cult" innehåller musikalitet på en nivå som kastar WITHIN Y högt upp i konkurrensstegen och ingen blir gladare än jag själv. För när banden själva nu (äntligen) börjar inse att lagom käcka riff med tillhörande tvåtaktspisk - framfört med och redigerat efter metronom - inte längre räcker för att förbli relevanta, så finns det anledning att bli hoppfull över att AT THE GATES arv inte kommer att våldtas till leda. Det räcker heller inte med att slänga in lite melodisk sång i refrängerna för att lura oss konsumenter att vi tar del av stordåd. Vi går inte på det där längre.

10 låtar betas av på "The Cult", burna av en fläckfri och dynamisk produktion och genomgående är det en njutbar tid framför stereon. Växlande tempon med fräcka harmonier samt attityd- och kontrastfylld sång kan knappast bli något annat än fullt dugligt. Samtidigt är det tyvärr så att det även denna gång infaller stunder av anonymitet. Det är inte så att det finns spår som håller nämnvärt låg kvalitét, men det vore trevligt med lite fler överraskningar för att hålla oss bortskämda lyssnare på helspänn. I en tid då vi fullkomligt övergöds av likartade konstellationer så blir en låt som "Strive" mest en rutinmässig historia, som ett omständigt skämt utan någon direkt punchline. När allt verkar stämma på papper men ändå inte når något klimax, så måste det väl ändå betyda någonting? WIHTIN Y går från klarhet till klarhet, men helt övertygad är jag ännu inte.

Följ Metalcentral på Facebook för det senaste inom metal i form av recensioner, nyheter, bilder, videos och exklusiva tävlingar, direkt i din news feed.