Annons

Nightwish - Dark Passion Play (6)

Band: Nightwish
Titel: Dark Passion Play
År: 2007
Bolag: Nuclear Blast
Betyg: 6/10

Recensent: Magnus Gustafsson

Finns det ett liv efter Tarja? Det var väl frågan som de flesta av oss ställde inför släppet av "Dark Passion Play". Att byta sångare är alltid riskabelt och när bandet är känt för just sin sångare är det ännu svårare. Titta bara på JUDAS PRIEST eller IRON MAIDEN. Men finska NIGHTWISH verkar inte ha bekymrat sig nämnvärt för uppföljaren till braksuccén "Once" ( 2005) låter egentligen som vanligt. Det är pompöst och storslaget från första sekund. Plattan präglas av två olika typer av låtar. Den ena är det som vi mest förknippar med bandet, de stora romantiska anslagen och arrangemangen. Det doftar filmmusik och keltiska kryddor om fler av plattans nyckelspår.

Men det finns också ett flertal mer lättsmälta spår som är mer anpassade för hitlistan och det är här nyförvärvet Anette Olzon gör sig bäst. Det som hindrade NIGHTWISH från att få de där riktigt stora framgångarna på listorna var paradoxalt nog Tarja som kanske ibland blev lite för mycket för många med sin operasång. Anette har en mer klassisk rockröst som övertygar när refrängen kommer. Helhetsintrycket av "Dark Passion Play" är dock lite splittrat just på grund av blandningen av lättsmält och tungrott. Hade NIGHTWISH balanserat materialet bättre hade det blivit en fantastisk platta. Nu blir den bara bra men å andra sidan så är det nog mer än vad många hade förväntat sig.

Följ Metalcentral på Facebook för det senaste inom metal i form av recensioner, nyheter, bilder, videos och exklusiva tävlingar, direkt i din news feed.