Annons

Unleashed - Midvinterblot (9)

Band: Unleashed
Titel: Midvinterblot
År: 2006
Bolag: SPV
Betyg: 9/10

Recensent: Björn Larsson

Efter att jag såg UNLEASHEDs spelning på Sweden Rocks metalkryssning förra året, konstaterade jag att de är Sveriges bästa death metalband. Med högersmockan "Sworn Allegiance" (2004) i ryggen, lirade Johnny Hedlund och grabbarna både nya som gamla hits och visade oss häpna dödsdyrkare att UNLEASHED fortfarande var ett band att räkna med. Med "Midvinterblot" kvarstår min uppfattning.

Soundmässigt skiljer sig inte "Midvinterblot" nämnvärt från föregångaren. Det är snygga melodier, tydlig sång med pondus och hastighet varvat med tyngd. De patenterade "galoppriffen", som blivit lite av ett signum för gruppen, finns fortfarande kvar utan att kännas som ett plagiat på sig självt (kolla t.ex in "This is Our World" och "Triumph of Genocide" så hajar ni vinken). Textmaterialet håller även det samma riktlinje och klass. Ena stunden sjungs det om våra krigiska förfäder, för att sedan hälsa på Sauron och grabbarna från Isengard. Jag tillhör dem som inte tröttnat på UNLEASHEDs tematiska texter och menar att det är genom dem som bandet byggt sin identitet.

Men ibland krystar man med pennan, som i "Psycho Killer" som känns något pubertal och låten i sig gör inte mycket för plattans helhet. Kanske kunde man sorterat bort ett sådant spår i slutändan när man ändå sitter med 14 andra krossande dödshits?

Följ Metalcentral på Facebook för det senaste inom metal i form av recensioner, nyheter, bilder, videos och exklusiva tävlingar, direkt i din news feed.