Annons

Motörhead - Kiss of Death (6)

Band: Motörhead
Titel: Kiss of Death
År: 2006
Bolag: SPV
Betyg: 6/10

Recensent: Erik Thompson

MOTÖRHEADs nya och artonde studioplatta "Kiss of Death" har redan gett dem ett nytt personligt Sverigerekord. Verket gick direkt upp på #9 på svenska topplistan, något som saknar motstycke även under bandets storhetstid på det tidiga 80-talet. Orsaken är, menar MOTÖRHEAD själva, att "Kiss of Death" är en bättre skiva än föregångaren "Inferno"; redan den ett enormt framgångsuppsving från mer än ett decenniums samlade skivproduktion. Sanningen är dock snarare att framgången med "Inferno" höjde förväntningarna på uppföljaren och bäddade för den succé som nu alltså har infunnit sig. "Kiss of Death" är i själva verket inte tillnärmelsevis så bra som "Inferno".

På den nya skivan saknas de vindsnabba rökare som enligt mig representerar MOTÖRHEADs bästa sida. Inledande "Sucker" och avslutande "Going Down" går undan ganska hyfsat, men bandet har gjort åtskilliga både snabbare och bättre låtar och vad som återfinns mellan dessa båda skapelser kan inte i något fall jämföras med de bästa stunderna på föregångaren. Närmast kommer "Trigger", som har skaplig snärt och kapacitet att bli åtminstone en halvklassiker. Men "God Was Never On Your Side" kan inte jämföras med MOTÖRHEADs bästa ballader, och "Kingdom of the Worm" är sina udda dubbelkaggevändningar till trots ingen ny "Sacrifice".

Varje MOTÖRHEAD-skiva brukar ha ett återkommande kännetecken som bidrar till att profilera den gentemot övriga representanter för bandets diskografi. I fallet "Kiss of Death" är detta kännetecken ett utpräglat rock'n'rollgung, som tydligt åskådliggör soundets väldokumenterade 50-talsrötter. Fastän nästan alla de enskilda låtarna förefaller hoptotade med vänsterhanden, blir genomsnittsnivån ända ganska hög eftersom ett band med MOTÖRHEADs rutin vanligtvis levererar även på autopilot. Vid en framtida summering av gruppens totala backkatalog lär "Kiss of Death" knappast framstå som en renodlad skamfläck, men hävda sig i mängden av klassiska MOTÖRHEAD-album kommer den inte heller att göra. Särskilt som den listan till dato är så gott som helt fri från skamfläckar överhuvudtaget.

Följ Metalcentral på Facebook för det senaste inom metal i form av recensioner, nyheter, bilder, videos och exklusiva tävlingar, direkt i din news feed.