Annons

Waterclime - The Astral Factor (3)

Band: Waterclime
Titel: The Astral Factor
År: 2006
Bolag: Lion Music
Betyg: 3/10

Recensent: Anders Jacobsson

Mannen bakom VINTERSORG känner nog de flesta av oss till. Här har han försökt sig på den progressiva rockskolan i sitt nya projekt WATERCLIME. Han säger att hans mål var att göra schyssta låtar som inte var bundna till musikaliska regler eller specifika mallar. Han har visserligen rätt att man inte alltid behöver följa dessa mallar, för musikskapande är en konstform där mycket är möjligt om det görs med precision. Linjen mellan bra komposition och ren sörja är dock väldigt tunn, och speciellt i lägen där konstnären vill testa något annorlunda i ett försök att vara lite originell. Mr. Vintersorg har verkligen tagit sig vatten över huvudet denna gång, för detta låter verkligen som ren sörja.
En annan sak som stör mig är att det låter så oproffsigt. Det känns otajt, ostämt och inte speciellt samspelt alls. Det råder konstiga riff överallt som inte passar in i ljudbilden, och dessutom så vet jag att Mr. V kan sjunga bättre än vad han lyckas prestera här. Visserligen så har jag alltid vetat att hans engelska inte är alltför lysande. Jag vet dock inte riktigt vad som hände under den här skivinspelningen.
WATERCLIME säger sig vara inspirerade av 70-talsband som YES, NEKTAR och URIAH HEEP, men ärligen så låter det inte alls mycket 70-tal. Det räcker inte att slänga in en melotron, flöjt och en hammond och lägga ett skitigt filter på ljudbilden, man måste tänka på hur man gör låtarna också. I låten "Midnight Flyer" lyckas det dock, och jag lyser upp lite.
Det finns retroband som lyckats med soundet, som t.ex. norrländska BLACK BONZO, trots att de mer eller mindre plagierat URIAH HEEPs tidiga sound. Jag tycker dock om idén med detta proggiga men naiva projekt. Synd bara att det inte lyckades, fast kanske kommer det lyckas bättre nästa gång. Vill jag höra välspelad och originell proggrock så lyssnar jag på KING CRIMSON, och det råder jag er också att göra istället för den här felkryddade soppan.

Följ Metalcentral på Facebook för det senaste inom metal i form av recensioner, nyheter, bilder, videos och exklusiva tävlingar, direkt i din news feed.