Annons

Deathstars - Termination Bliss (8)

Band: Deathstars
Titel: Termination Bliss
År: 2006
Bolag: Nuclear Blast
Betyg: 8/10

Recensent: Mattias Nilsson

"Let the dark do what the dark does best " Let there be darkness!". Textraden är tagen från den första singeln, "Cyanide", från DEATHSTARS nya skiva, "Termination Bliss", och summerar väl vad deras koncept går ut på; mörker och mer mörker. Likt på deras debut, "Synthetic Generation" handlar det om kolsvart zynth- och industrimättad goth metal, vilket ju är rena drömmen för en sådan som jag. Whiplash Bernadottes avgrundsdjupa sång är ju ett avsnitt i sig själv, och likt Dani Filth och Glen Benton använder han sig som det sig bör av trippelsång här och var för att göra stämningen än mer ryslig.

Hitmässigt är det faktiskt inte ovan nämnda singel, utan "Greatest Fight on Earth" som först dyker upp i mitt huvud. Introt påminner om DIMMU BORGIR möter Danny Elfman, jag tackar jag. Här tar bandet dessutom hjälp av en näpen kvinnosång som lägger till en känsla av en prinsessa fångad i is, och en jämförelse med TRISTANIA är inte alls fel. Men precis som på föregångaren måste jag tyvärr säga att materialet är uppdelat mellan sådant som är klockrent och enformigt. Uppläggen känns igen från förra skivan, även om det på denna platta finns mycket mer små vinklingar som man inte alltid hör på första genomlyssningen. Visst är denna skiva klart bättre än föregångaren, vilken jag också äger och har lyssnat sönder, men jag vill inte se att bandet kör fast sig i denna stil såsom många andra av mina favoritband gjort.

Det finns, repetition till trots, inte mycket att klaga över när det gäller låtmaterialet i övrigt. Hitsinglarna ligger som på pärlband: Inledande "Tounges", "Blitzkrieg", "Motherzone", ovan nämnda "Cyanide", Play God", "Virtue to Vice", listan kan göras lång. Där hade jag med drygt hälften av låtarna, och då är de riktigt, riktigt bra. Så gillar du tung gothinfluerad, zynthmättad metal som RAMMSTEIN, M. Manson, KOVENANT med flera bör du inte missa denna svenska patrull. Att sedan basisten Skinny spelar glamrock på sidan om kan jag lätt förlåta.

Följ Metalcentral på Facebook för det senaste inom metal i form av recensioner, nyheter, bilder, videos och exklusiva tävlingar, direkt i din news feed.