Annons

Tribulation - The Children Of The Night (9)

Band: Tribulation
Titel: The Children Of The Night
År: 2015
Bolag: Century Media
Betyg: 9/10

Recensent:Tomas Lagerlöf

I förordet till novellsamlingen ”Steg för steg” (1984) skriver Thomas Pynchon att han blir fysiskt illamående av att läsa sina tidiga berättelser. Jag har svårt att tro att någon av medlemmarna i TRIBULATION kommer att känna detsamma när de ser på karriären i retrospektiv. 

Om DISSECTION omkullkastade sinnebilden av black metal med svanesången ”Reinkaos” gjorde TRIBULATION detsamma för death metal med experimentella och svårgenomträngliga ”The Formulas Of Death”. När det nu att dags för ”den svåra” tredjeskivan ”The Children Of The Night” tas utgångspunkten i föregångaren, men det är ett nytt kapitel som skrivs i värmlänningarnas historia. Inte heller denna gång handlar det om att spela snabbast eller låta köttigast och grisigast utan snarare om att framhärda en konservativ genres möjligheter. Hos TRIBULATION är death metal ett relativt begrepp, öppet för fri tolkning. 

Från den ensamma klaviaturen i öppningsspåret ”Strange Ways Beckon” till de sista tonerna i ”Music From The Other” ebbar ut bjuds vi en sinnesvidgande resa där inget lämnats åt slumpen. Detaljarbetet imponerar, vare sig det rör sig om ett stick, ett solo eller en klaviaturmatta, allt så ärevördigt arrangerat och sammansatt att ingenting känns överflödigt. ”Stains Of Horror” och ”Holy Libations” må stå ut, men ”The Children Of The Night” avnjuts bäst i sin helhet. 

Death metal, black metal, rock - genrebeteckningar är oviktiga. TRIBULATION levererar en skiva som rymmer musik. Inte konstlad, konstig eller knepig, bara sanslöst bra. 

Följ Metalcentral på Facebook för det senaste inom metal i form av recensioner, nyheter, bilder, videos och exklusiva tävlingar, direkt i din news feed.