Annons

Viking - No Child Left Behind (6)

Band: Viking
Titel: No Child Left Behind
År: 2015
Bolag: Independent
Betyg: 6/10

Recensent: Stefan Lejon

Comebacker kan vara jävligt kniviga. I 99 fall av 100 lyckas bandet förstås inte återupprepa fornstora bravader (i publikens öron) och då kommer frågan "varför?" snabbt upp. Perosnligen är jag dock alltid villig att ge comebackande akter en ärlig chans och jag tror (vill tro!) att de gör det av rätt anledning. Det är ju knappast så att det finns stora pengar att hämta. Jag förväntar mig heller aldrig att de ska övertrumfa sina tidigare skapelser, utan nöjer mig med ett gott försök. Precis som med vilket aktivt band som helst. Det finns ju faktiskt också de fall där comebacken varit en strålande triumf! Kanadensiska SACRIFICE (med skivan "The Ones I Condemn") är ett lysande exempel på just detta.

Men nu handlar det alltså om VIKING. Thrashbandet som släppte en hyfsad debut ("Do or Die", 1988) och en riktigt stabil uppföljare i "Man of Straw" (1989) innan allt brakade samman och gitarristen/sångaren Ron Daniel (Eriksen) samt trummisen Matt Jordan blev pånyttfödda kristna. Den förstnämnde också sedermera bibellärare. 26 år senare är de hur som helst tillbaka med en ny platta och det är faktiskt Ron Daniel som håller i tyglarna igen. Övriga medlemmar på skivan är dock nya, även om Jordan också är tillbaka i bandet numera. Bakom pukorna på "No Child Left Behind" sitter till exempel mästerbatteristen Gene Hoglan (DARK ANGEL, TESTAMENT och en miljard band till). Redan där förstår man att det inte blir gubbrock.

Låter det då som man kan hoppas? Jovars. Gubbarna låter vitala och stuket är i stort sett det samma som på "Man of Straw". Tuff Bay Area-thrash i stil med TESTAMENT och EXODUS (post-BBB). Möjligen är det lite hårdare i dagsläget. Personligen har jag dock svårt för produktionen som jag tycker är lite grumlig. En klinisk produktion ala "Rust in Peace" hade passat betydligt bättre för ändamålet. Överlag är dock låtsnickrandet habilt och musicerandet är klockrent. Gamla fans lär jubla och ett och annat kan nog tillkomma också. Stabilt helt enkelt.

Följ Metalcentral på Facebook för det senaste inom metal i form av recensioner, nyheter, bilder, videos och exklusiva tävlingar, direkt i din news feed.